În cadrul unui caz de presupusă corupție, Qatarului i se retrage accesul în Parlamentul European.

Măsurile Parlamentului European împotriva Qatarului, printre care faptul că i-ar putea fi blocat accesul în parlament în cadrul unui caz de presupusă corupție, ar avea un „impact  negativ” asupra relațiilor cu emiratul din Golf și aprovizionarea mondială cu gaz, a avertizat duminică un diplomat qatarez, scrie Le Soir.

Deschiderea unei anchete vizând-o pe eurodeputata grecoaică Eva Kaili, bănuită că a fost  plătită de Qatar pentru a susține interesele țării care a găzduit Mondialul de fotbal, a zguduit instituția.

Joi, la Strasbourg, eurodeputații au votat aproape în unanimitate un text în care cer „insistent suspendarea legitimațiilor de acces ale reprezentanților intereselor qatareze” pe perioada anchetei. Decizia revine președintei Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Decizia de a impune Qatarului o restricție atât de discriminatorie, limitând dialogul și cooperarea înainte de încheierea procedurii judiciare, va avea un efect negativ asupra cooperării regionale și mondiale în materie de securitate, ca și asupra discuțiilor în curs asupra penuriei și securității energetice mondiale”, a reacționat duminică un diplomat qatarez.

Qatarul, care „respinge ferm” acuzațiile împotriva sa, regretă „judecățile bazate pe informații inexacte provenite din scurgeri de informații”, a afirmat el într-un comunicat. Deși nu este singura țară citată în ancheta deschisă de Belgia, criticile și atacurile țintesc „exclusiv” Qatarul, a apreciat el.

Bogatul stat exportator de gaz denunță lipsa de cooperare a guvernului belgian, pentru care este un partener „apropiat” și „un important furnizor” de gaz natural lichefiat în lume.

Sursa: RADOR