Rachetele Meteor. De ce Grecia reacționează față de un posibil acord Franța-Turcia

Posibila vânzare a rachetelor de tehnologie avansată Meteor de către Franța către Turcia a generat agitație în cadrul diplomației și forțelor armate grecești, iar subiectul s-a aflat pe ordinea de zi a întâlnirii Mitsotakis-Macron.
Meteor sunt rachete aer-aer cu tehnologie de ultimă oră și cu rază lungă de acțiune, care ar putea oferi Turciei un avantaj strategic în confruntările aeriene, explică „News Bomb” (Grecia). Marea Egee și Mediterana de Est sunt deja zone tensionate, în condițiile unor încălcări constante ale spațiului aerian grec de către avioanele de luptă turcești.
Grecia își exprimă îngrijorarea că o posibilă achiziție de rachete Meteor de către Turcia ar perturba actualul echilibru de putere și ar crea probleme serioase de descurajare, mai ales în momente de criză. În plus, potențiala vânzare ridică semne de întrebare cu privire la credibilitatea strategică a Franței, în condițiile în care cele două țări au semnat un acord de cooperare în domeniul apărării.
Rachete Meteor: cheia superiorității aeriene
Rachetele Meteor sunt unul dintre cele mai puternice și avansate sisteme de arme aer-aer din lume. Cu o rază de acțiune de peste 200 km și tehnologie de ghidare care permite o precizie extremă, acestea pot doborî aeronavele inamice înainte de a putea reacționa.
O amenințare pentru avioanele de luptă grecești
Potențiala achiziție de rachete Meteor de către Turcia ar crea probleme serioase forțelor aeriene grecești. Nici măcar aeronavele F-16 Vipers modernizate deținute de Grecia nu ar putea concura cu raza de acțiune și viteza acestor rachete, mai ales în potențiale confruntări din spațiul restrâns al Mării Egee.
Importanța strategică a alianței Grecia-Franța
Grecia și Franța au semnat un important acord de apărare de susținere reciprocă în 2021. Acest acord include nu numai cooperarea militară, ci și angajamentul Franței de a nu submina interesele Greciei în regiune.
Acordul de apărare include clauze care vizează protejarea intereselor strategice grecești. Potrivit unor surse, există o clauză implicită care delimitează restricțiile pentru exportul de echipamente militare sensibile către țări care reprezintă o potențială amenințare pentru Grecia. Deși nu este prevăzută nicio interdicție directă, diplomația greacă încearcă să exploateze aceste puncte legale ale acordului pentru a preveni vânzarea de rachete Meteor către Turcia.
Încălcările spațiului aerian grecesc de către avioanele de luptă turcești sunt un fenomen frecvent, iar deținerea de rachete Meteor ar putea crește frecvența și riscul unor astfel de încălcări, creând probleme serioase în privința capacității Greciei de descurajare.
Grecia a întreprins acțiuni diplomatice coordonate pentru a preveni acordul dintre Franța și Turcia. În plus, își întărește vigilența militară, iar ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a cerut clarificări de la partea franceză.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii