Președintele Rumen Radev încearcă să blocheze un nou ajutor militar direct pentru Ucraina, pentru care de câteva săptămâni au loc discuții.

"Guvernul interimar și-a îndeplinit sarcina încredințată de Adunarea Națională de la Sofia de a furniza Ucrainei armament din rezervele Armatei Bulgare. Sper că guvernul va da dovadă de rațiune în viitor pentru a nu se permite acest lucru”, le-a spus președintele Rumen Radev jurnaliștilor bulgari, la Bruxelles, unde a participat la ședința extraordinară a Consiliului European, relatează Mediapool.

Astfel, el a răspuns la întrebarea dacă Bulgaria va răspunde cererii așteptate a Ucrainei de asistență în materie de arme.

Potrivit informațiilor neoficiale, discuții de acest tip au loc de câteva săptămâni, inclusiv cu aliați ai Bulgariei din NATO, cu privire la posibilitatea ca Bulgaria să primească capabilități de substituire.

Acesta este un război sângeros, auzim din ce în ce mai rar voci pentru pace, auzim apeluri la victorie fără ca cineva să poată defini ce înseamnă victoria, a adăugat el.

Guvernul interimar numit de el a anunțat deja că ar oferi doar un ajutor militar foarte ”conservator” pentru Ucraina și puțin probabil își va permite să nu urmeze recomandarea lui Radev.

În prezent, există un acord în NATO și UE conform căruia ajutorul militar acordat Ucrainei va continua, în așteptarea unei noi ofensive rusești la scară largă, inclusiv cu echipament greu.

De asemenea, Ucraina a adresat Bulgariei o solicitare pentru diverse muniții, vehicule blindate și sisteme de rachete antiaeriene, dar încă nu există informații despre ceea ce a fost convenit.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a decis, în cele din urmă, ca Bulgaria să se alăture eforturilor aliaților săi din NATO și UE și să ajute Kievul, ajutorul votat fiind deja în drum spre Ucraina, dar sunt de așteptat să urmeze și alte tranșe.

"Ucraina este în centrul tuturor dezbaterilor din UE, dar este timpul, la un an de la începutul acestui război sângeros, ca accentul să se concentreze mai ales pe măsurile pentru a-i pune capăt și pentru a relua toate eforturile diplomatice, astfel încât să căutăm o soluție pașnică. Bulgaria va continua să-i sprijine pe oamenii din Ucraina la fața locului, în lupta lor justă pentru libertatea țării. Bulgaria va continua să-i sprijine, în conformitate cu posibilitățile sale, pe refugiații ucraineni, a menționat președintele. Voi face apel la UE să-și folosească toate puterile și instrumentele pentru a putea conduce dezbaterea în direcția încetării acțiunilor militare”, a spus Radev. 

Contra sancțiunilor împotriva combustibilului nuclear rusesc Bulgaria nu poate accepta sancțiuni împotriva combustibilului nuclear rusesc, deoarece acest lucru va afecta direct energia noastră nucleară, a anunțat Rumen Radev. Nu se poate întâmpla, a adăugat el. Luăm în considerare toate domeniile posibile în care acest lucru s-ar putea întâmpla, dar acolo unde interesele noastre sunt direct amenințate, suntem foarte atenți. Dacă va fi necesar, vom impune veto, a explicat șeful statului bulgar. 

Protecția frontierei cu finanțare europeană

Președintele a anunțat că va propune un proiect pilot pentru protecția frontierei bulgare cu finanțare din partea UE. Bulgaria face eforturi uriașe, investim mult din bugetul nostru atât în infrastructura de-a lungul frontierei, cât și în sistemele de supraveghere tehnică, acest lucru este de apreciat. Dar resursele noastre sunt insuficiente, a subliniat Radev.

Potrivit acestuia, în ultimele luni s-au depus eforturi pentru mai multă solidaritate și sprijin pentru toate țările aflate în prima linie la frontierele externe ale UE. Protecția frontierelor externe ar trebui să fie nu doar preocuparea noastră, ci a tuturor statelor membre, am prezentat estimări clare pentru măsurile de protecție a frontierei bulgare. Din ce în ce mai mulți lideri, ca urmare a eforturilor noastre diplomatice, se declară pentru un sprijin mai puternic pentru Bulgaria, a remarcat Radev. 

UE ar trebui să impună monitorizare și garanții pentru drepturile bulgarilor macedoneni 

El a adăugat că va ridica neapărat problema relațiilor cu Macedonia de Nord și a drepturilor bulgarilor macedoneni. Potrivit spuselor sale, a fost necesar ca Bulgaria să impună de două ori veto până când partenerii europeni au înțeles că există o problemă serioasă. Președintele a precizat că va aborda problema agresiunii tot mai mari, care duce la infracțiuni motivate de ură împotriva cetățenilor bulgari.

Mă aștept la o reacție instituțională certă din partea autorităților Republicii Macedonia de Nord și la acțiuni imediate pentru găsirea făptuitorilor, anchetarea și pedepsirea corespunzătoare a acestora. Din păcate, momentan nu văd voința politică necesară. Există o discrepanță între ambițiile Republicii Macedonia de Nord și angajamentele luate pentru a stabili norme democratice în această țară și realitatea în care trăiesc bulgarii macedoneni acolo. Negarea existenței unei probleme cu privire la drepturile pentru bulgarii macedoneni nu face decât să perpetueze această situație, să conducă la noi violențe și la o atmosferă de impunitate și încurajează infracțiunile motivate de ură.

Voi face un apel clar în fața omologilor mei pentru mai multă solidaritate și angajare față de drepturile bulgarilor macedoneni. UE să impună monitorizare și garanții pentru respectarea drepturilor bulgarilor macedoneni cu aceeași energie cu care ne-au îndemnat aici să accelerăm procesul de integrare a Republicii Macedonia de Nord, a îndemnat Radev.

El va insista ca prima conferință interguvernamentală cu Macedonia de Nord să înceapă abia după ce țara îi include pe bulgari în Constituția sa: ”În acest moment pot spune că suntem în stare de veto. Prima conferință interguvernamentală sau începutul negocierilor să înceapă doar și exclusiv după ce bulgarii vor fi incluși în Constituția statului vecin. Nu au fost incluși până acum, nu au început negocierile".

Sursa: RADOR