Raiffeisen Bank International își amână planurile de a părăsi Rusia, au declarat trei persoane apropiate discuțiilor, în timp ce Austria își intensifică eforturile de apărare a legăturilor de lungă durată cu Moscova, scrie Reuters.

Raiffeisen, cea mai mare dintre băncile occidentale din Rusia, intenționa să plece din Rusia până în septembrie, după ce a fost supusă presiunilor venite din partea autorităților europene de reglementare.

Austria și RBI, care se află, de asemenea, în centrul unei anchete americane cu privire la legăturile lor cu Rusia, sunt reticente însă, în speranța că războiul din Ucraina se va încheia în curând, potrivit unor surse citate de Reuters.

Între timp, oficialii austrieci își intensifică eforturile de apărare a RBI în Europa și la Washington, spunând că acesta a fost arătată cu degetul pe nedrept, au spus două persoane familiare cu poziția guvernului de la Viena, care testează determinarea occidentală de a izola Moscova.

Deși Austria sprijină în mod public Ucraina, câțiva oficiali care au vorbit cu Reuters au declarat că sunt reticenți în a rupe complet legăturile vechi de zeci de ani cu Rusia, fiind de părere că va fi posibilă restabilirea relațiilor.

RBI nu și-a prezentat încă planul autorităților de supraveghere de la Banca Centrală Europeană (BCE), au declarat două persoane care cunosc relațiile sale cu banca centrală, făcând puțin probabilă o plecare până în septembrie.

Banca vrea să aștepte aprobarea BCE înainte de a le cere acționarilor săi undă verde, ceea ce ar putea dura luni de zile, au precizat două surse.

Mai mult, aprobarea Băncii centrale din Rusia, a Ministerului de finanțe și, în cazul unei vânzări, chiar a președintelui rus Vladimir Putin, va fi necesară înainte ca RBI să acționeze.

Autoritățile ruse i-au transmis RBI, care are aproximativ 2.600 de clienți corporate, 4 milioane de deținători de conturi locali și 10.000 de angajați, că doresc ca acesta să rămână, deoarece permite plăți internaționale, a spus o sursă. 

Un purtător de cuvânt al RBI a declarat că banca va continua să aibă în vedere părăsirea țării și s-a angajat să-și reducă afacerile din Rusia.

Cu toate acestea, ritmul lent al RBI a alimentat o dispută cu BCE, care i-a cerut RBI, dar și altor bănci, precum UniCredit, să părăsească Rusia. Banca italiană a refuzat să comenteze în legătură cu planurile sale.

BCE a cerut RBI să nu plătească niciun fel de dividende anul acesta din cauza preocupărilor sale cu privire la Rusia, a spus una dintre surse.

RBI examinează, de asemenea, o vânzare ca alternativă pentru a debloca un capital de până la 4 miliarde de euro.

Cu toate acestea, incertitudinea declanșată de marșul grupului Wagner de luna trecută către  Moscova va face mai dificilă găsirea unui cumpărător, deoarece evenimentul a zdruncinat elitele de afaceri din Rusia, a spus persoana respectivă.

Legături de lungă durată

Oficiali austrieci importanță sunt de partea RBI și își dublează eforturile pentru a respinge presiunile asupra băncii.

Prezența RBI subliniază profunzimea relațiilor dintre Austria și Rusia, care mențin legături strânse prin intermediul gazoductelor și finanțelor rusești, Viena fiind un hub pentru banii proveniși din Rusia și din fostele state sovietice.

Guvernatorul Băncii centrale austriece, Robert Holzmann, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presiunea asupra băncii într-o discuție cu președinta BCE Christine Lagarde, a declarat o persoană familiară cu aceste discuții.

Banca centrală a Austriei și BCE au refuzat să comenteze.

Raiffeisen se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea Washingtonului și a predat date despre tranzacțiile ruse către autoritatea de sancțiuni a Statelor Unite - Biroul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei, au declarat trei surse pentru Reuters.

Raiffeisen spune că respectă sancțiunile și cooperează cu OFAC.

La mijlocul lunii iunie, ministrul de Finanțe al Austriei, Magnus Brunner, a discutat cu cel mai înalt oficial al Trezoreriei SUA, Brian Nelson, subliniind această cooperare, a declarat o sursă. 

O altă sursă a spus că a îndemnat SUA să nu facă presiuni asupra RBI.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe al Austriei a declarat că și alte bănci europene sunt încă active în Rusia.

„O bancă nu poate părăsi o astfel de țară peste noapte”, a spus purtătorul de cuvânt, care a criticat impresia că Austria ar fi o excepție în privința prezenței în Rusia.

Prezența RBI în Rusia a provocat dezbinări în cadrul conducerii, precum și în cadrul  Landesbank, care controlează grupul, unii susținând plecarea din Rusia după invadarea Ucrainei.