Rama: Kosovo trebuie să accepte planul franco-german pentru a rezolva tensiunile cu Serbia
Prim-ministrul albanez Edi Rama a cerut Kosovo să accepte planul propus de Franța și Germania pentru a rezolva tensiunile profunde cu Serbia, relatează Euronews.
Planul franco-german, susținut și de SUA și Uniunea Europeană, ar asigura recunoașterea substanțială a suveranității Kosovo, deschizând calea pentru recunoașterea acesteia și de către alte state și pentru aderarea țării la diferite organizații internaționale.
În timpul unui interviu pentru Euronews Albania, Rama a subliniat că instituțiile din Kosovo nu ar trebui să rateze ocazia de a ajunge, în sfârșit, la un acord.
''Kosovo are pe masă planul franco-german în care este implicat în prima linie, iar noi, ca albanezi, suntem primii interesați ca planul să fie dus mai departe până când va fi implementat. Trebuie insistat pe dialog, folosind cu comunitatea euro-atlantică acest mare potențial pentru a constrânge Serbia să accepte planul franco-german, ceea ce înseamnă, în final, deschiderea drumurilor unui Kosovo recunoscut, în sfârșit, de toți''.
Trebuie amintit că cinci țări membre ale Uniunii Europene: Cipru, Grecia, România, Spania și Slovacia, nu recunosc încă independența Kosovo.
Fiind întrebat ce ar face Albania dacă, din cauza lipsei de negocieri cu Serbia, Uniunea Europeană ar impune măsuri punitive împotriva Kosovo, Rama a răspuns că va continua să-i reamintească premierului kosovar Albin Kurti că se află pe drumul greșit.
''Vom continua să facem ceea ce facem acum: priviți-l în ochi pe Albin Kurti și spuneți-i cu un ton fratern: ''Vă rog să vă dați seama că vă înșelați și să încercați să înțelegeți că este timpul să îmbrățișați comunitatea euro-atlantică. A sosit timpul să revendicați câștigul pe care îl aveți pe masă și pe care nu îl vedeți, chiar dacă este acolo, în fața ochilor dvs'', spune Edi Rama.
În același timp, Edi Rama continuă să insiste pentru intrarea Kosovo în proiectul ''Open Balcani'', pentru a promova cooperarea economică regională între Albania, Serbia și Macedonia de Nord: un proiect legat de UE și care funcționează foarte bine, potrivit lui Rama, dar căruia Kosovo continuă să refuze să se alăture.
Potrivit premierului albanez, țările balcanice ar trebui să se concentreze acum și pe ''Procesul de la Berlin'', o inițiativă diplomatică de cooperare internațională, care reunește 9 țări din Uniunea Europeană (inclusiv Italia), Regatul Unit și 6 state din Balcani din afara UE : Albania, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo și Serbia.
Rama a anunțat că va lansa o serie de întâlniri regionale pentru a discuta următorul summit ''Procesul de la Berlin'', care va avea loc în octombrie, la Tirana.
Sursa: RADOR
Comentarii