Conform unui raport publicat recent, în UE se observă de ani buni o deteriorare a statului de drept. Indicii democrației referitori la sistemul judiciar, lupta anticorupție și libertatea presei se confruntă cu provocări persistente și sistemice.

Deși situația variază de la stat la stat, există în ultimii ani o tendință generală și fundamentală ca statul de drept să se confrunte cu provocări grave, se arată în raportul Liberties Rule of Law, citat de „Euronews” (franța).

Raportul de 1.000 de pagini - publicat luni de grupul activist Uniunea Libertăților Civile pentru Europa - e publicat anual, actuala a șasea ediție fiind rezultatul colaborării a 43 de organizații pentru drepturile omului din 21 de țări UE.

Una dintre cele mai izbitoare concluzii ale analizei e persistența violărilor raportate și deteriorarea generală a statului de drept în întreaga UE.

Dacă între state sunt variații, observația generală e că toate aspectele fundamentale ale statului de drept - și anume, sistemul judiciar, măsurile anticorupție, libertatea presei, mecanismele de control și echilibru, spațiul civic și drepturile omului - s-au confruntat în ultimii ani cu provocări similare și tot mai grave.

Acest lucru evidențiază clar deficiențe persistente și sistemice ale statului de drept în întregul bloc.

„Observăm un număr mare de țări în care statul de drept își continuă declinul, în special în Italia, Slovacia, România și Ungaria”, a declarat pentru Euronews Viktor Z Kazai, expert în statul de drept la Uniunea Libertăților Civile pentru Europa și unul dintre autorii raportului. (...)

Țările sunt împărțite în categorii.

Cele în „stagnare” sunt țările care au rămas statice sau au înregistrat progrese minime la indicatorii statului de drept. Grecia, Irlanda, Malta, Olanda și Spania fac parte din acest grup.

Cele în „derapaj” sunt democrații-model precum Belgia, Franța, Germania și Suedia, care înregistrează regrese specifice în anumite domenii, dar îngrijorătoare.

Cele care „demantelează” sunt țări în care statul de drept e subminat în mod sistematic și deliberat în aproape toate domeniile, acest grup cuprinzând Italia, Bulgaria, Croația, România și Slovacia.

Sursa: Rador Radio România