Valul de concedieri început în sectorul bancar in 2007, odată cu debutul crizei, pare departe de final. Anul acesta aproape 100.000 de angajați din băncile europene și americane au rămas fără serviciu.

Numărul celor care au fost disponibilizați este echivalentul a 10 la sută din forța totală de muncă a celor mai mari 11 bănci din Europa și Statele Unite.

Mai mult, o analiză realizată de Financial Times și preluată de presa internațională arată că tendința va continua și în 2016, printre instituțiile financiare care pregătesc deja măsuri de reducere a personalului numărându-se BNP Paribas și Barclays. Cele două bănci au anunțat deja, în prima parte a acestui an, concedierea a mii de angajați, în încercarea de a-și diminua costurile cu 10-20 procente.

În cazul băncii londoneze Barclays, care are în prezent o forță de muncă compusă din circa 20.000 de persoane, decizia ar putea fi implementată la 1 martie, când conducerea băncii este așteptată să anunțe rezultatele financiare anuale, precum și o nouă strategie.

În schimb, conducerea băncii franceze BNP Paribas ar putea prezenta planuri de reducere a costurilor în februarie 2016. Acestea se vor adăuga măsurii de tăiere a 1.000 de posturi în cadrul operațiunilor din Belgia.

Analiștii consideră însă că anunțuri similare vor veni și din partea altor instituții financiare, în contextul nivelului extrem de redus al dobânzilor de referință, al volumului limitat al activității clienților și al reglementărilor impuse după criză – care prevăd necesitatea unui capital mai ridicat pentru bănci.

Jon Peace, analist pentru sectorul bancar la Nomura, adaugă și argumentul închiderii de filiale ale băncilor de retail, în vederea extinderii serviciilor online, în vreme ce băncile de investiții se orientează, la rândul lor, spre tehnologii online.

Banca olandeză Rabobank se numără printre instituțiile care au anunțat recent reduceri de personal – respectiv 9.000 de angajați. În septembrie, Deutsche Bank a prezentat un plan de diminuare a numărului de posturi cu 23.000.

Conform datelor deja disponibile, băncile și asigurătorii americani au dat afară aproape 400.000 de angajați în primii cinci ani de la debutul crizei financiare. În Europa, cele mai mari 30 de bănci după valoarea de piață au renunțat între 2008 și 2014 la mai bine de 80.000 de salariați.