Deocamdată, cei doi jurnaliști de la Cumhuriyet sunt liberi, dar asta nu-i pe placul președintelui turc. Erdogan a criticat decizia Curții Constituționale din Turcia de a-i elibera pe jurnaliștii critici la adresa guvernului.

Redactorul-șef al publicației Cumhuriyet, Can Dündar, și șeful redacției de la Ankara, Erdem Gül, au fost eliberați, vineri dimineața, după 92 de zile de detenție, după ce Curtea Constituțională a decis că le-a fost încălcat dreptul la libertate și securitate personală. Totodată, Curtea a decis că a fost încălcată libertatea presei.

"Nu mă voi pronunța asupra deciziei Curții. Dar vreau să fie clar că nu sunt obligat să o accept", le-a spus, duminică, Erdogan jurnaliștilor înainte de a pleca într-o vizită în mai multe țări din Africa, relatează Sunday's Zaman.

"Nu mă supun ei și nu o voi respecta", a punctat liderul de la Ankara.

Dündar și Gül au fost acuzați de spionaj și de sprijinirea unei organizații teroriste și au fost arestați în noiembrie 2015, după publicarea unui material un material despre interceptarea de către jandarmii turci, în ianuarie 2014, a unor camioane ale serviciilor secrete (MIT) care transportau arme pentru islamiștii din Siria. 

Erdogan, care a calificat interceptarea camioanelor MIT drept un act de spionaj menit să submineze Turcia la nivel internațional, a promis că Dündar va plăti "un preț mare" pentru publicarea materialului despre acest incident. "Nu va scăpa (nepedepsit)", a spus el în noiembrie.

 

Media nu pot avea libertate nelimitată. Aceste relatări reprezintă un atac la adresa actualului președinte al țării", a afirmat, duminică, Erdogan. "Asta nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare. Este un caz de spionaj, 

 a mai afirmat președintele turc.

El a mai spus că secția penală 14 din Istanbul, unde se judecă dosarul celor doi jurnaliști ar fi putut să se opună deciziei Curții Constituționale și să refuze eliberarea lor.

În pofida faptului că au fost eliberați, Dündar și Gül riscă o condamnare la închisoare pe viață în urma procesului care trebuie să înceapă pe 25 martie. Cei doi sunt acuzați de "obținerea și dezvăluirea de informații secrete referitoare la securitatea statului în scopuri de spionaj", "tentativă de răsturnare a guvernului turc" și "sprijinirea unei organizații teroriste".

Critici la adresa președintelui turc

Afirmațiile lui Erdogan privind decizia Curții Constituționale au fost criticate de intelectuali, juriști și politicieni.

Sezgin Tanrıkulu, vicepreședintele principalei formațiuni de opoziție Partidul Republican al Poporului (CHP), a declarat că Recep Erdogan trebuie să respecte și să pună în aplicare atât Constituția, cât și deciziile instituțiilor constituționale, dată fiind poziția pe care o ocupă. 

 

Un președinte nu poate ignora Constituția. Dacă el spune astfel de lucruri, asta înseamnă în mod clar că nu va respecta actuala ordine constituțională. De asemenea, el încurajează oamenii să nu respecte Constituția și deciziile Curții,

a spus Tanrıkulu.

Bülent Tezcan, liderul grupului parlamentar al CHP, a scris pe Twitter că Erdogan nu respectă Constituția și, mai mult, ”cere instanțelor să nu recunoastă legile și Constituția".

Mithat Sancar, profesor de drept constituțional și deputat al Partidului Democratic al Poporului (HDP), a afirmat că nu este surprins de declarațiile lui Recep Erdogan, adăugând că acesta nu respectă legea fundamentală de când a fost ales președinte, în august 2014.

Președintele grupului parlamentar al Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), Oktay Vural, a declarat că președintele a recunoscut prin afirmațiile sale că în Turcia nu mai există stat de drept.

Într-o conferință de presă organizată duminică la Parlament, Vural a spus că Erdogan a dat ordine, prin discursul său, instanței locale, deși a promis să respecte supremația legii în jurământul depus la început de mandat.

Ahmet Abakay, președintele al asociației jurnaliștilor ÇGD, a susținut că, "în Turcia, conducătorii nu respectă legea”.

În ceea ce privește acuzațiile de spionaj aduse de Erdogan celor doi jurnaliști, Abakay a atras atenția că președintele nu a spus niciodată că informația publicată de Cumhuriyet este o minciună.

"Ba chiar a confirmat (Erdogan) spunând «Și ce dacă acele camioane erau pline de arme?»”, a mai spus Abakay.