Vladimir Putin a fost reales cu 76,7% din voturi pentru un al patrulea mandat la președinția Rusiei, potrivit rezultatelor aproape definitive publicate luni.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit 76,67% din voturile exprimate de circa două treimi dintre alegători, potrivit rezultatelor anunțare de Comisia Electorală Centrală luni, după numărarea a 99,80% din buletinele de vot.

Participarea la vot a fost de 67,4%, potrivita datelor citate de Agerpres.

Putin a obținut astfel al patrulea mandat prezidențial, fără a mai fi necesar al doilea tur de scrutin, cu un scor mai bun decât la alegerile din 2012, dar și decât previziunile sondajelor de opinie dinaintea alegerilor.

Aflat la conducerea Rusiei de aproape două decenii - ca președinte sau prim-ministru - fostul ofițer KGB a promis că nu va mai candida pentru un nou mandat din 2024.

Opoziția rusă l-a acuzat însă de fraude, pentru a „umfla” rata de participare prin adăugarea în urnele de vot a unor buletine invalidate prin organizarea transportului unor alegători spre secțiile de votare. „Victoria lui Putin cu peste 70% din voturi a fost decisă din start”, a explicat Aleksei Navalnîi, cel mai acerb critic al lui Putin.

Putin avea nevoie de o susținere amplă, pentru a-și consolida imaginea, în contextul în care Rusia este implicată în nenumărate controverse, de la presupusa implicare în alegerile din SUA și susținerea acordată președintelui sirian Bashar al-Assad la acuzele britanicilor privind tentativa de asasinare, într-un oraș din Marea Britanie, a fostului spion Serghei Skripal și a fiicei acestuia.

Dar Putin a negat ferm acuzațiile. În prima sa conferință de presă după realegere, Putin a spus că a acuza Rusia este „o mare aiureală”, dar Moscova „este gata să coopereze” cu Londra în anchetă.

Putin l-a devansat cu mult pe principalul său adversar, candidatul comunist Pavel Grudinin, care a adunat doar 11,79% din voturi, înaintea ultranaționalistului Vladimir Jirinovski (5,66%) și a jurnalistei apropiate opoziției liberale Ksenia Sobciak (1,67%).