Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezența SUA în Europa este vitală pentru securitatea globală și a solicitat mai mult leadership german în cadrul Alianței.

Într-un interviu acordat Deutsche Welle, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat importanța unui leadership german în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în urma deciziei controversate a președintelui american, Donald Trump, de retragere a 9.500 de militari SUA din Germania.

Decizia anunțată recent a fost criticată de mai mulți miniștri germani, inclusiv ministrul apărării Annegret Kramp-Karrenbauer și cel de externe, Heiko Maas. În urma retragerii, în Germaniei vor rămâne circa 25.000 de militari americani.

Trump și-a explicat mișcarea prin faptul că Germania nu a reușit să îndeplinească ținta de cheltuieli pentru apărare - 2% din PIB - și că a tratat incorect SUA în domeniul comerțului.

Stoltenberg a declarat că e esențială ooperarea dintre membrii NATO pentru pacea și securitatea globală.

China devine o putere militară din ce în ce mai importantă

Jens Stoltenberg, a îndemnat Rusia și SUA să prelungească Noul START cu privire la controlul armelor nucleare, care expiră la 5 februarie 2021, exprimându-și totodată dorința ca și China să adere la acest pact, informează EFE, preluată de Agerpres.

”În absența vreunui tratat care să includă China, cred că ar fi corect să fie prelungit acordul existent Noul START pentru a oferi timpul necesar pentru ca Rusia și SUA să ajungă la un pact, dar sperăm și cu China”, a declarat Stoltenberg în cadrul unei intervenții la German Marshall Fund.

”Realitatea este că ea (China) devine o putere militară din ce în ce mai importantă. Are capacitatea de a-și proiecta puterea în întreaga lume. Cea mai bună modalitate de a evita o cursă a înarmărilor este un acord de control al armelor”, a spus șeful NATO.