Circa 70.000 de spanioli din Comunitatea autonomă Galicia vor fi supuși unor noi restricții după o creștere a cazurilor de îmbolnăviri. Infectări au apărut și la abatoare din Austria.

Autoritățile din Comunitatea autonomă Galicia, nord-estul Spaniei, au impus noi restricții care vizează aproximativ 70.000 de persoane în urma apariției unui focar de COVID-19. Decizia vine la o zi după ce Catalunya a introdus restricții locale pentru 200.000 de locuitori pentru a limita răspândirea noului coronavirus, la vest de capitala regiunii, Barcelona. 

Începând de duminică până vineri, locuitorii din A Marina - coasta de nord a regiunii Lugo din Galicia - nu se vor putea deplasa în alte zone, cu excepția celor care se duc la muncă. Ministrul regional al sănătății, Jesus Vazquez Almuina, a declarat într-o conferință de presă că cele mai mari focare au legătură cu mai multe baruri din zonă. Autoritățile regionale au anunțat că în Galicia sunt 258 de cazuri confirmate, dintre care 117 în Lugo.

Barurile și restaurantele vor reduce numărul clienților cu 50%, iar oamenii trebuie să poarte măști, chiar dacă stau afară, la plajă sau la piscină.

Spaniolii au avut parte de unele dintre cele mai dure restricții din lume timp de trei luni, Spania fiind una dintre cele mai afectate țări din Europa, cu peste 28.385 de decese și peste 250.000 de persoane infectate. 

India a depășit luni Rusia la numărul total de cazuri confirmate, devenind a treia țară din lume. Potrivit ministrului sănătății, peste 24.000 de cazuri noi au fost confirmate duminică, astfel că India a ajuns la 697.258. Russia are în prezent peste 681.000 de cazuri.

India e depășită doar de SUA și Brazilia la numărul total de infectări. Luni, SUA și Brazilia a raportat 2,8 de milioane, respectiv, 1,6 de milioane de cazuri, potrivit Johns Hopkins.

În schimb, India are sub 20.000 de decese, mult mai puține decât celelalte state cu un număr mare de persoane infectate. 

La trei abatoare din Austria au fost raportate cazuri de îmbolnăviri. 12 angajați au fost testați pozitiv: șapte la abatorul din Ried im Innkreis, doi la cel din Braunau și trei în Wels-Land. E posibil ca numărul lor să crească în condițiile în care în prezent se fac teste mai multor angajați.

După ce în prima fază au gestionat bine situația, autoritățile israeliene se confruntă acum cu o creștere alarmantă a cazurilor. Guvernul a decis să limiteze din nou activitatea în sălile de evenimente, cluburile de noapte, sălile de fitness și cele pentru activități culturale. Knessetul a aprobat deciziile Guvernului.

”Nu mai putem rupe lanțul infecțiilor”, a avertizat profesorul Eli Waxman (șeful grupului care coordonează răspunsul Guvernului la pandemia de COVID-19), adăugând că, dacă nu se iau măsuri serioase săptâmâna aceasta, ”în două săptămâni va trebui să impunem un lockdown”, relatează Times of Israel.

În Israel se înregistrează circa 1.000 de cazuri noi zilnic.

Peste 29.958 de persoane au contractat virusul de la debutul pandemiei, iar 331 de persoane au decedat.

Ministerul sănătății a anunat că sâmbătă au fost efectuate 16.749 de teste, iar duminică - 16.271.

Și în țările din Balcani au crescut cazurile noi de infectare, în urma unor măsuri de relaxare. În Serbia au fost permise chiar meciuri de fotbal cu 20.000 de spectatori. Urmarea: Începând de luni, Grecia nu mai primește turiști sârbi.

Luni, Guvernul urmează să ia măsuri și mai dure, inclusiv închiderea barurilor, cluburilor sportive și piscinelor.