După ce a experimentat revenirea în tenisul de înalt nivel, Simona Halep s-a aflat în căutarea celui dintâi succes în urma îndelungatei absențe cauzate de accidentări. Misiunea nu a fost deloc facilă, în primul tur de la Cincinnati.

Într-un set al doilea întrerupt vizibil de ploaie, jucătoarea noastră a acuzat o posibilă nouă accidentare în zona coapsei drepte. Însă, mulțumită repausului și unei ameliorări vizibile pentru lovitura de serviciu, ea a izbutit să încline actul final contra Magdei Linette în propria favoare, obținând prima victorie din 2 mai încoace.

***************

De-a lungul ultimelor luni în sportul alb, lucrurile nu par să urmărească direcția ultimului deceniu. Schimbări majore nu au survenit în calitatea jocului pentru cele mai cunoscute jucătoare, dar perioadele de absență s-au dovedit mai costisitoare decât orice avansare în vârstă. Gestionarea lor rapidă nu este niciodată facilă, indiferent de mijloacele morale avute la dispoziție, iar realitatea s-a arătat dură pentru majoritatea atleților în tenisul mondial, devenit atât de echilibrat. 

Ideea persistă primordial în cazul fetelor, deși traseul băieților are parte de schimbări marcante, Roger Federer fiind obligat să rateze un al doilea Open American consecutiv. Dar, revenind spre fațeta jocului cu reprezentare autohtonă serioasă, observăm aceleași ajustări graduale.

***************

Pentru Simona Halep, opt ani de succes și apariții constante în ipostazele marilor competiții, au transformat o carieră promițătoare într-una exemplară pentru aspiranții viitorului. Este drept că în întreaga perioadă prolifică, au existat numeroase momente în care integritatea fizică nu s-a prezentat ideal. Însă, problemele majore care să aibă și un impact pe măsură au fost larg evitate, până când în 2021, o nouă provocare s-a ivit. Accidentarea dovedită în doar trei luni ca fiind cea mai serioasă a carierei a intervenit într-un moment al neșansei. 

Fiind obligată să abordeze fiecare potențial turneu cât mai conservator, țintele principale au fost treptat lăsate în urmă. Neparticiparea dintre 12 mai și 12 august a lăsat un gol imens în planificarea unei stagiuni grozave pentru multipla laureată de Mare Șlem. Totuși, pe lângă deciziile dureroase inevitabile, pe rând, pentru Roland Garros, cât mai ales în cazul Wimbledon și al Jocurilor Olimpice, o liniște s-a conturat în inițiativele viitorului. 

Perspectiva continuării unui parțial de excepție în topul 10 al ierarhiei mondiale feminine, unul care se va plasa pe poziția a opta în întreaga istorie din perspectiva ponderii neîntreruperii lui, ar fi fost un argument motivator excelent. Însă, odată cu inevitabilitatea încheierii lui, întreaga dinamică s-a schimbat, nu neapărat într-o direcție negativă. Existența noilor ținte care să fie atinse pe teren nu se oprește doar la excelarea tehnică, ci și la a simți din nou bucuria jocului. 

Jucătoarea născută în toamna anului 1991 a accentuat perspectiva satisfacției ce survine în urma simplei împliniri a prezenței la fileu. Deși ultimul deznodământ întâmpinat nu a fost cel dorit, el a reprezentat principala dovadă pentru optimism.

Revenită într-o locație cu numeroase clipe deosebite, în regiunea francofonă a frunzei de arțar, românca nu a putut înfrunta un test mai dificil pentru un prim joc, după exact trei luni de pauză. Poate contrar așteptărilor, un început excelent împotriva lui Danielle Rose Collins, a fost realizat fără efort maxim. În continuare, o combatantă aflată într-o formă neegalată pe parcursul carierei, a avut nevoie de multă energie pentru a reuși să întoarcă soarta disputei. Dispoziția jocului adversarei sale nu a fost susținută la același nivel până la final, dar aspectul respectiv nu a împiedicat-o pe aceasta din urmă să își păstreze șanse importante. 

Depășind în mare măsură cu bine, nu doar un test al adversității, dar și al rezistenței fizice, Simona s-a aflat în trei rânduri la un punct de trimiterea încleștării din Canada în prelungirile setului final. Confruntarea cedată, după aproape trei ore de tenis la Montréal, s-a dovedit costisitoare și pentru învingătoare. Seria continuată dramatic de către Danielle Rose Collins nu a mai fost extinsă dincolo de jocul al doisprezecelea. În schimb, după înfrângere, atenția i s-a îndreptat asupra celui de-al treilea turneu care compune secvența premergătoare US Open.

Dacă în Canada, o nouă campioană s-a înscris pe lunga listă a laureatelor openului tenisistic, referindu-ne la Camila Giorgi, revenirea în Statele Unite îndrepta focusul asupra majorității exponentelor din topul provizoriu. Miza s-a constituit într-o altă locație cu o imensă tradiție, unde atât băieții cât și fetele creează spectacol desăvârșit de peste nouă decenii. 

În sud-vestul statului Ohio, tenisul de înaltă calitate și-a scris primul capitol încă din 1899. Acțiunea feminină a debutat peste alți 26 de ani. De atunci, Cincinnati reprezintă una dintre opririle de marcă ale protagoniștilor, în orice sezon competițional. Precum s-a întâmplat însă în multiple alte situații, competiția a traversat și un moment recent de cumpănă. 

Pe fondul accelerării măsurilor sanitare spre completarea competiției de Mare Șlem pe hardul american, s-a decis ca ediția din 2020 a Western & Southern Open să se desfășoare la New York, cu o săptămână înaintea acțiunii majore declanșate la Flushing Meadows. 

*************

În mod evident, contextul îmbunătățit a permis ca în actuala stagiune, protagoniștii să revină la Lindner Family Tennis Center. În ce privește proba individuală feminină, câteva situații excepționale se evidențiază încă dinaintea startului primei runde. Tragerea la sorți a făcut ca respectiva fază a competiției să surprindă o reeditare a recentei finale olimpice, dintre Belinda Bencic și Markéta Vondroušová. 

Anterior, o încleștare incredibilă s-a consumat deja între Paula Badosa și Petra Martić. Trei întreruperi distincte, ultima dintre ele venind la 6-6 în tie-break-ul manșei finale, au transformat o întâlnire interesantă într-una complet aparte. Argumentul ce stă drept principal catalizator este cel al intervențiilor precipitațiilor. Ploaia a perturbat pentru multă vreme și debutul celei dintâi zile de concurs, disputa celeilalte reprezentante a României fiind întârziată serios. După așteptare, Sorana Cîrstea a fost eliminată drastic de către Jil Teichmann, la capătul unei partide ce va trebui rapid uitată, care a inclus pierderea ultimelor zece jocuri. 

Astfel, singura conațională rămasă în Ohio a fost una dintre fostele finaliste ale turneului. În ocazii consecutive, Simona Halep a ajuns să dispute finala la Cincinnati, după ce a mai cedat un duel pentru trofeu contra Serenei Williams, în urmă cu șase ani. Dacă împotriva Garbiñei Muguruza, încercarea s-a sfârșit prompt în 2017, Kiki Bertens (retrasă între timp din activitate) s-a impus mult mai greu în fața româncei, după trei acte.

Actualmente, eleva lui Darren Cahill și Daniel Dobre a înfruntat o situație deosebită. Întâia oară după aproximativ șapte ani într-un turneu din afara celor de rang major, ea a fost nevoită să-și înceapă parcursul încă din runda inaugurală, neclasându-se între primele opt capi de serie. Oponenta avea să fie una de calitate, care propune un stil de joc oarecum similar cu cel al actualului număr 13 mondial. 

Magda Linette a reușit să pună numeroase probleme adversarelor superior cotate, în ultimele 24 de luni, dar nu numai. O dovadă reprezentativă este cea a singurei confruntări anterioare cu principala tenismenă tricoloră. La Roland Garros în 2019, a fost nevoie de trei seturi și peste 120 de minute pentru ca Halep să se impună. 

Scenariul nu putea fi anticipat mai ușor nici peste Ocean, având în vedere că o atmosferă închisă, dar nematerializată, i-ar fi cauzat mult disconfort favoritei. Sportiva din Constanța era însă pregătită pentru alt efort major, încă de la primul schimb al dimineții din Cincy. În direcția respectivă, punctele inaugurale au fost aspru traversate pe arena principală. 

Mai întâi, un efort susținut al deplasării a fost necesar pentru ca serviciul advers să fie neutralizat, din a treia oportunitate. Un punct de superbă factură a permis preluarea avantajului pentru capul de serie cu numărul 12. Încrederea în execuții a părut suficient de mare, iar salvarea a trei oportunități pentru restabilirea egalității a surprins un prim moment foarte important. Regularitatea în schimburi a fost constantă secvențele echilibrate continuând să reapară pe tabelă. 

Șansa a balansat în favoarea jocului mai curat în momentele echilibrate. Românca a avut nevoie, în plus. de o rezistență densă în defensivă în scopul redobândirii avantajului la retur. În continuare, lovitura de serviciu, care a manifestat destule fluctuații, a reușit să blocheze în mare parte orice tentativă a adversarei poloneze de a surmonta deficitul de două lungimi. 

Chiar dacă a reușit să ducă cu bine la capăt manșa inaugurală, un episod similar celui de la Montréal nu era deloc ușor de evitat, Magda Linette ilustrând capacități de remontare. Actul secund a prevăzut o șansă importantă în sens invers, însă outsidera și-a concentrat cu succes serviciul pentru a evita un debut de manșă ratat. 

Ulterior, lovituri inspirate și adânci au fost suficiente pentru ca poloneza să schimbe soarta următorului game asigurându-și break-ul. Însă, pe măsură ce ecartul s-a mărit, partida a căpătat treptat nuanțe dramatice. Resimțind dureri bruște la coapsa dreaptă, Halep a apelat la o intervenție minuțioasă din partea trainerului turneului. 

După finalizarea time-outului medical, semnele nu erau cele mai optimiste. Totuși, aversa declanșată peste alte zeci de secunde a putut oferi un nou moment de turnură într-o amiază ca devenise realmente bizară în Ohio. Ploaia nu a contenit pentru aproximativ o oră, semnele de întrebare asupra integrității fizice fiind mari. Din fericire, indiciile nu au fost decât pozitive. 

La reluarea partidei, adversara a continuat să servească excelent, însă deși pătrunderea în manșa decisivă a fost inevitabilă, activitatea de pe picioare a părut pentru moment decentă pentru Simona. Debutul actului terț a devenit crucial, iar, în pofida câtorva ezitări, tripla fostă finalistă a reușit să se opună primelor trei șanse de break, care nu au fost deloc singulare. 

Apoi, remarcând dominarea înfruntată recent la primire, ea a decis să încerce abordări mai flotante, neoferind mult ritm de cealaltă parte a fileului. Multiple erori venite în succesiune au strecurat o vizibilă frustrare în tenisul rezidentei din Varșovia. Cadrarea primului serviciu s-a dovedit cheia prin care sportiva noastră a mai salvat alte trei șanse adverse de a neutraliza ecartul. 

Cedând de o manieră consecutivă dueluri strânse, încrederea polonezei a început să scadă serios pe măsură ce stabilitatea în raliuri mergea în tabăra adversă. Cu fiecare ocazie de break irosită de Magda Linette, ecartul a crescut drept consecință. Totuși, aspectul tabelei nu a reflectat în totalitate imaginea unui set decisiv foarte intens în care ajustările tactice și încrederea în deplinătatea forțelor fizice.

Primele trei mingi de partidă au fost irosite, dar calmul oferit mai ales de prima lovitură, șapte dintre cei unsprezece ași fiind serviți după întreruperea cauzată pe fondul precipitațiilor. Timpul efectiv de 2 ore și 10 minute a consfințit un scor final mai mult decât îmbucurător: 6-4; 3-6; 6-1. Cel puțin pentru câteva ore, problema fizică întâmpinată pe arena centrală a putut fi înlăturată. Primul succes într-un joc oficial a intervenit în urma a exact trei luni și jumătate de așteptare, după optimea de finală din capitala Spaniei tranșată împotriva lui Shuai Zhang.

Între timp, momentele de suferință au părut să nu se oprească pentru Simona Halep nici la Cincinnati. În condiții normale de joc, o continuare a primei sale partide ar fi fost cel puțin problematică. Până la urmă, desfășurarea unui duel acerb contra celei de-a doua jucătoare a Poloniei îi garantează continuare aventurii americane, în fața Jessicăi Pagula, care a ieșit învingătoarei dintr-o partidă ce a reeditat o semifinală de la Montréal, susținută împotriva Camilei Giorgi.