Negocierile dintre ministrul chinez de externe, Wang Yi, și reprezentanții a 10 națiuni din Pacific nu au dus luni la un acord referitor la securitate, după vii avertismente referitoare la riscul ca regiunea să ajungă sub influența Beijingului.

Un summit virtual pentru o mai mare cooperare diplomatică, economică și politică între Beijing și țările din regiune pare să fi eșuat, unii lideri exprimându-și profunda îngrijorare. "Ca întotdeauna, am preferat consensul" și el va trebui atins pentru a semna orice "nou acord regional", a declarat co-organizatorul, prim-ministrul din Fidji, Frank Bainimarama, după întâlnire, relatează La Libre Belgique.

Wang se află la Suva, capitala insulelor Fidji, în cadrul unui turneu de zece zile în regiune, în momentul în care Beijingul și Washingtonul își dispută influența în această regiune strategică.

Înaintea venirii sale, Beijingul a propus un acord referitor la modul în care întenționează China să le antreneze poliția, să-i ajute în materie de securitate cibernetică, dar și să realizeze cartografieri ale fundului marin sensibile și să obțină un mai mare acces la resursele lor naturale maritime și terestre.

Beijingul le promite ajutor financiar de milioane de dolari, perspectiva unui acord de liber-schimb cu insulele China-Pacific și acces la marea piață chineză.

China se prezintă ca fiind o "mare țară în dezvoltare" care stă alături de națiunile mici și mijlocii.

Înaintea deschiderii summitului, președintele chinez, Xi Jinping, a trimis un mesaj în care afirmă că țara sa este "un frate bun" pentru regiune și că ei împărtășesc un "destin comun", potrivit televiziunii publice chineze CCTV.

Într-o scrisoare adresată altor lideri ai regiunii, președintele Statelor Federate ale Microneziei, David Panuelo, a calificat drept "înșelătoare" această propunere de acord destinat să "asigure influența chineză asupra guvernului" și "controlul economic" al sectoarelor cheie.

La finalul reuniunii, care s-a ținut cu ușile închise, Wang nu a menționat documentul propus. 

"Să se ajungă la un consens" 

El a arătat totuși că cele două părți "vor continua să aibă discuții și consultări continui și aprofundate pentru a se ajunge la un consens mai larg privind cooperarea".

"China va publica propria sa poziție", care va prezenta "pozițiile noastre proprii și pe cele ale țărilor insulare din Pacific", potrivit lui Wang a anunțat totuși că cele 10 națiuni insulare au încheiat protocoale de acord pe noile drumuri ale mătăsii și a îndemnat să nu existe teamă de intențiile Beijingului.

Numeroase țări occidentale sunt deranjate de această ofensivă a Beijingului, departamentul de stat american avertizând națiunile din Pacific împotriva acestor "acorduri netransparente și vagi" cu China.

Australia s-a alăturat Statelor Unite în a cere insistent Chinei să înceteze să-și extindă influența pe planul securității în regiune.Națiunile din Pacific doresc să mențină relații bune cu China, să găsească un echilibru între Beijing și Washington sau să se folosească de cele două țări pentru a le pune una împotriva celeilalte.

În timp ce era alături de ministrul chinez, prim-ministrul din Fidji i-a criticat pe cei care se angajează într-o "cursă pentru a marca puncte geopolitice"."

Asta nu înseamnă nimic pentru cineva care este amenințat de creșterea apelor, care și-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei sau a cărui familie este afectată de creșterea prețurilor produselor de primă necesitate".

Cea mai mare parte al insulelor din Pacific au o altitudine mică, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la creșterea nivelului apelor din cauza schimbărilor climatice.

Sursa: RADOR