Lideri PPE îi cer președintei CE continuarea sprijinului oferit Ucrainei, în paralel cu implementarea de măsuri mai bune privind protejarea fermierilor și a sectorului agroalimentar din Uniunea Europeană.

În textul scrisorii - semnate de președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, președintele Comisiei pentru agricultură din Parlament, Norbert Lins,  europarlamentarul Herbert Dorfmann, coordonatorul Grupului PPE pentru agricultură, și eurodeputatul român Siegfried Mureșan - se arată faptul că sprijinul formațiunii pentru Ucraina este de "neclintit și nenegociabil", dar se precizează că sprijinul trebuie acordat fără a afecta fermierii și producătorii de alimente din UE.

În acest context, liberalizarea comerțului dintre Ucraina și Uniunea Europeană fără măsuri eficace de protejare a fermierilor a afectat sectorul agroalimentar european.

"Redirecționarea produselor agroalimentare, destinate inițial țărilor terțe, în principal către UE a provocat perturbări substanțiale pe piețele europene. Prin urmare, considerăm că situația actuală privind liberalizarea comerțului cu Ucraina trebuie îmbunătățită", se arată în scrisoare.

PPE așteaptă din partea Comisiei Europene "soluții alternative, precum stabilirea unor cote dincolo de care exporturile ucrainene ar trebui direcționate către țări terțe precum Africa de Nord, piețe către care aceste produse erau destinate inițial".

Acest lucru este "util și pentru a evita ca aceste piețe, rămase fără importurile din Ucraina, să depindă doar de importuri din Uniunea Europeană sau, mai rău, să ajungă să fie ocupate de Federația Rusă".


În scrisoare se mai spune că ajutorul pentru Ucraina trebuie să fie unul "realist" și nu trebuie oferită o perspectivă care nu poate fi respectată și care constituie "un pericol pentru fermierii europeni și pentru sectorul agroalimentar din Uniunea Europeană".