După declarația sa controversată privind o posibilă trimitere de trupe terestre ca întăriri pentru Kiev și înainte de dezbaterea parlamentară programată săptămâna viitoare, președintele francez s-a întâlnit cu toate forțele politice din țară.

Liderii opoziției au părăsit Palatul Elysée foarte sceptici joi la prânz, după întâlnirea convocată de Emmanuel Macron cu privire la situația din Ucraina. După declarația sa controversată privind o posibilă trimitere de trupe terestre pentru întărirea Kievului, șeful statului a dorit să-i primească pe liderii partidelor reprezentate în Parlament "în format Saint-Denis" pentru a face un bilanț al conflictului și a le explica punctul său de vedere, relatează Le Figaro.

Departe de a se dezice de afirmațiile sale, președintele Republicii le-ar fi confirmat, dimpotrivă, că nu intenționează să fixeze "nicio limită" și "niciun fel de linii roșii" sprijinului Franței, potrivit comentariilor raportate de comunistul Fabien Roussel (PCF) și de adeptul lui Le Pen Jordan Bardella (RN).

Potrivit raționamentului lui Emmanuel Macron, rezumat de șefa Ecologiștilor, Marine Tondelier, "faptul de a ne stabili noi înșine limite" i-ar oferi "un avantaj comparativ" lui Vladimir Putin.

Contactat de Le Figaro, Palatul Elysée nu a răspuns deocamdată.

În timp ce liniile generale ale planului de acord privind sprijinul francez pentru Ucraina vor face obiectul unei dezbateri urmate de un vot neobligatoriu în Parlament la începutul săptămânii viitoare - marți în Adunare, miercuri în Senat -, reprezentanții opoziției l-au criticat pe Emmanuel Macron.

"Mă întreb foarte sincer care este utilitatea acestei întâlniri", s-a înfuriat Éric Ciotti (LR) când a părăsit Palatul. "Nu au ieșit prea multe lucruri concrete, foarte noi". Jordan Bardella, la rândul său, a criticat pozițiile "războinice" ale șefului statului.

De asemenea, naționalistul a considerat "perfect iresponsabilă" recenta ieșire a lui Gabriel Attal, care a considerat de cuviință să asimileze Rassemblement National "trupelor" Moscovei. O declarație pe care partidul o percepe ca pe o comparație "cu o armată străină de ocupație". 

Hollande și Sarkozy primiți de Macron

Miercuri seara, înaintea acestei întâlniri în format extins, Emmanuel Macron i-a primit succesiv pe predecesorii săi François Hollande și Nicolas Sarkozy pentru a discuta subiectul între patru ochi cu ei.

"Poziția mea în problemele militare este: cu cât spui mai puțin, cu atât acționezi mai bine", l-a atacat public François Hollande la sfârșitul discuției lor. "Să nu spui ce faci, dar să faci ce nu ai spus. Asta permite să ai cea mai mare eficiență", a adăugat el.

Fostul președinte socialist, care și-a amintit că s-a "întâlnit mult" cu Vladimir Putin în timpul mandatului său (2012-2017), a subliniat importanța "celui mai larg consens pentru sprijinirea Ucrainei" pentru a-l pune pe gânduri pe stăpânul Kremlinului.

"El a fost mereu în această căutare a echilibrului de putere, vrea să impresioneze, așa că singurul răspuns posibil este să arătăm că suntem alături de ucraineni în totală solidaritate, că le oferim tot sprijinul necesar, fără ca noi să participăm la vreo bătălie", a estimat el.

Nicolas Sarkozy nu a răspuns presei după ce a plecat de la întrevederea cu Emmanuel Macron.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA