Comisarul european pentru industrie a îndemnat luni 11 țări membre ale UE "să-și crească foarte repede industria" pentru a susține frontul ucrainean.

Uniunea Europeană "va face în așa fel" încât să-și crească producția de muniții destinate Ucrainei, fabricate de 15 industrii în 11 țări" ale Uniunii, a arătat luni comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, scrie La Libre Belgique.

"Trebuie să acționăm foarte repede, războiul din Ucraina, dorit de Vladimir Putin, tragic, se traduce acum printr-un război de tranșee, de confruntare directă și este evident că depinde cine trimite mai multă muniție, de o parte sau de alta", a declarat comisarul european la radio RMC luni, amintind că ucrainenii "depind" de Europa pentru livrările de muniții. 

Vizită în Bulgaria și în Slovacia

Armata ucraineană alertează tot timpul în legătură cu lipsa de obuze de 155 mm pentru tunurile pe care le folosește pentru a respinge invadatorul rus.

Thierry Breton a arătat că merge în această săptămână în Bulgaria și în Slovacia pentru "a face în așa fel" ca "industriașii să-și poată crește foarte repede producția" și să-i incite să-și "crească instrumentul industrial".

"Este un subiect care privește toată lumea occidentală", a spus el amintind reuniunea miniștrilor apărării ai UE de săptămâna trecută de la Stockholm cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a decis un plan de 2 miliarde de euro referitor la livrarea de urgență Ucrainei din stocurile existente și la comenzi de muniții în comun.

"Război de înaltă intensitate"

"America este într-o stare mai puțin bună decât Europa privind fabricarea de muniții, obuze de 155 mm se fabrică în Europa mai multe decât în Statele Unite", a afirmat comisarul însărcinat cu piața internă, politica industrială, audiovizualul, apărarea și spațiul.

Acest tip de muniție este esențialmente destinat războaielor de înaltă intensitate și este adevărat că nimeni nu și-a imaginat revenirea războaielor de înaltă intensitate în Europa", a adăugat Breton.

Sursa: RADOR