Între certurile interne dintre liderii Uniunii Europene și diferitele sensibilități ale celor 27, UE se luptă să afișeze un front unit privind războiul din Orientul Mijlociu. Mesajul Europei devine cu atât mai greu de auzit, comentează Le Temps.

"Europa? Pe cine ar trebui să sunăm ca să vorbim cu ea?" Celebra glumă atribuită fostului secretar de stat american Henry Kissinger rămâne mai actuală ca niciodată. Vedem asta cu războiul dintre Israel și Hamas: UE se luptă să vorbească cu o singură voce. Rivalitatea nemiloasă dintre președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și Charles Michel, președintele Consiliului European, nu face decât să bruieze mesajul. Mai rău, să-l facă inaudibil, comentează Valérie de Graffenried într-un editorial al publicației elvețiene.

Dublu limbaj dăunător

Loviturile sub centură, certurile interne și alte întreceri ale ego-ului în care se complac cei doi lideri dăunează imaginii UE. Călătoria recentă a Ursulei von der Leyen în Israel nu a făcut decât să agraveze tensiunile. Germania a fost criticată pentru sprijinul ei prea mare pentru Israel, fără ca măcar, inițial, să ceară respectarea dreptului internațional.

Rezultat? Iritați, șeful diplomației UE și Charles Michel au fost nevoiți să corecteze situația, statele membre și-au arătat exasperarea, iar o petiție semnată de 841 de oficiali și diplomați europeni a cerut demisia Ursulei von der Leyen, acuzându-o că "pune în pericol credibilitatea UE".

Petiționarii denunță un dublu limbaj pernicios, care "consideră blocada (apă și combustibil) impusă de Rusia poporului ucrainean drept un act de teroare, în timp ce actul identic comis de Israel împotriva poporului din Gaza este complet ignorat".

Să vorbească pe o singură voce, inteligibilă, a fost ambiția summitului celor 27 reuniți la sfârșitul săptămânii trecute la Bruxelles. Dar cacofonia ambiantă nu decurge doar din rivalitatea dintre liderii instanțelor europene.În centrul dezbaterilor: dreptul Israelului de a se apăra și furnizarea de ajutor umanitar civililor din Gaza. Și în acest ultim punct, bătălia s-a dovedit, în ultimele zile, a fi esențial... semantică.

Populară în Franța, Belgia și chiar Spania, ideea unui "armistițiu" umanitar este respinsă de Germania, care o consideră în opoziție cu dreptul Israelului de a se apăra. Odată "încetarea focului" cerută de Națiunile Unite respinsă, liderii UE au purtat lungi discuții privind formularea din concluzille summitului, oprindu-se asupra "pauzelor" umanitare.

Desigur, diviziunile, istorice, sunt adânci. Și diferitele sensibilități - exacerbate. Să depășești aceste blocaje politice și să arăți unitate în timp ce asiști la o paradă a șefilor de stat europeni în Israel și la Ramallah fiecare cu propria agendă? Pare dificil. Principalul partener comercial al statului israelian, cât și cel mai mare donator mondial de ajutor umanitar pentru palestinieni, UE ar avea totuși cum să facă presiuni asupra celor două părți și să încerce să oprească o escaladare regională. Acesta este singurul mod de a-și restabili credibilitatea în Orientul Mijlociu.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA