Președintele rus a fost de acord cu un armistițiu parțial de 30 de zile limitat la infrastructura energetică și cere încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, scrie „Le Point” (Franța).

Donald Trump, care promisese că va pune capăt războiului din Ucraina în „24 de ore”, nu a reușit, la două luni după întoarcerea sa la Casa Albă, să obțină de la Vladimir Putin o încetare a focului de 30 de zile căreia Volodimir Zelenski îi dăduse undă verde necondiționată.

După o conversație telefonică care a durat mai bine de două ore, marți, 18 martie, președintele rus a acceptat doar un armistițiu de o lună limitat la infrastructura energetică. În rest, a rămas pe poziții, cerând, în special, conform declarației Kremlinului, încetarea ajutorului militar internațional acordat Ucrainei și a partajării informațiilor, înainte de orice acord de pace permanent.

Zelenski vrea „detalii”

Ajuns la Helsinki într-o vizită de stat, președintele ucrainean s-a declarat gata să ia în considerare o oprire de 30 de zile a loviturilor asupra infrastructurii energetice, dar a cerut clarificări cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare: „Cred că ar fi corect să avem o conversație cu președintele Trump și să aflăm în detaliu ce le-au oferit rușii americanilor sau ce le-au oferit americanii rușilor”.

Donald Trump și-a exprimat pe Truth Social optimismul după o „conversație pozitivă și productivă”: „Am convenit asupra unei încetări imediate a focului asupra infrastructurii energetice, înțelegând că vom lucra rapid spre o încetare completă a focului și, în cele din urmă, la încheierea acestui război oribil dintre Rusia și Ucraina”. Într-un interviu acordat Fox News, președintele SUA a asigurat că nu a discutat cu Putin despre o posibilă suspendare a ajutorului american pentru Ucraina.

Putin vrea o „predare”, atacă o deputată ucraineană

De la Berlin, Emmanuel Macron a salutat „cele mai recente discuții, care merg în direcția bună”, dar a exclus orice oprire imediată a ajutorului militar pentru Kiev: „Continuăm să sprijinim armata ucraineană în războiul său de rezistență împotriva agresiunii ruse și avem dreptate să facem acest lucru”. Potrivit șefului statului, obiectivul rămâne „o încetare a focului măsurabilă și verificabilă, pe deplin respectată” pentru a „lansa discuții detaliate de pace care să permită o pace solidă și durabilă”.

Cancelarul Scholz a salutat „un prim pas” care trebuie urmat „de o încetare completă a focului cât mai repede posibil”. Prim-ministrul britanic a vorbit în cursul serii cu președintele Zelenski pentru a discuta despre „progresele făcute de președintele Trump în direcția încetării focului”. Keir Starmer a asigurat că „sprijinul neclintit” al Marii Britanii pentru Ucraina va continua.

Nici Washingtonul, nici Moscova nu au menționat problema crucială a teritoriilor cucerite de Rusia. Deputata ucraineană Inna Sovsun a denunțat pe X „capcana” „așa-zisului plan de pace al lui Putin. Ucraina trebuie să înceteze mobilizarea, să se dezarmeze și să piardă tot ajutorul militar străin și sprijinul pentru informații. Aceasta nu este o dezescaladare, este o capitulare”.

Sursa: Rador Radio România