Președinta PE, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice au adoptat o declarație privind atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei și au anunțat o sesiune plenară extraordinară marțea viitoare.

Conferința președinților Parlamentului European a fost convocată de președinta Roberta Metsola în această dimineață pentru a discuta răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina.

Liderii PE au avut loc un schimb de opinii cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Conferința președinților a condamnat în termenii „cei mai fermi” atacul Rusiei asupra Ucrainei.

„Ucraina este o națiune independentă și suverană, iar integritatea sa teritorială nu este negociabilă. Invazia este nejustificată și ilegală. Aceasta reprezintă o amenințare la adresa stabilității europene și regionale, precum și la adresa ordinii mondiale bazate pe norme. Atacul vizează modelul nostru de societate democratică”, se arată în declarație.

Agresiunea rusă nu poate rămâne fără răspuns: „Rămânem fermi în unitatea noastră, în hotărârea noastră și în răspunsul nostru la agresiunea neprovocată a Rusiei”.

„Parlamentul European sprijină un răspuns european și internațional fără precedent, inclusiv sancțiuni noi și severe care să garanteze că Kremlinul va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale”, precizează Conferința președinților, exprimându-și solidaritatea deplină și sprijinul față de Ucraina și poporul său.

La reuniune s-a stabilit organizarea unei dezbateri extraordinare în plenul Parlamentului European, marți, 1 martie 2022.