Un politiciană radicală de extremă stângă care dorește să încheie pace cu Vladimir Putin pare să joace un rol cheie în alegerile regionale din fosta Germanie de Est de duminică.

Sahra Wagenknecht, 55 de ani, născută în fosta RDG comunistă dintr-un tată iranian și o mamă germană, a plecat de la Die Linke, partid de extremă stânga, pentru a-și forma propriul partid, BSW, anul trecut, relatează AFP, preluat de Euractiv.com.

Wagenknecht a provocat furori în Germania, solicitând negocieri cu Putin, încetarea sprijinului guvernamental pentru Ucraina și o reducere radicală a imigrației.

BSW a câștigat un impresionant 6,2% la alegerile europarlamentare din iunie și ar putea să obțină între 15 și 20% din voturi duminică în landurile Saxonia și Turingia.

La un miting electoral din orașul ei natal Jena, Wagenknecht a vorbit cu pasiune despre educația ei în Germania de Est și despre „teama că bombe nucleare ar putea cădea aici, în Europa”.

„Acum, frica a revenit”, a spus ea.

BSW vrea să oprească livrările de arme către Ucraina și respinge planurile de a permite Statelor Unite să staționeze periodic rachete cu rază lungă de acțiune în Germania.

Wagenknecht a cerut, de asemenea, legi mai stricte privind imigrația, la câteva zile după ce un bărbat sirian a înjunghiat mortal trei persoane în orașul Solingen, vestul țării.

BSW vrea să „inverseze” politica actuală de migrație a guvernului, a spus ea.

„Nu putem primi întreaga lume în Germania”.

Kingmaker?

Sondajele de opinie pentru alegerile de duminică indică formațiunea de extremă dreapta AfD drept cel mai mare partid din Turingia cu aproximativ 30%, în timp ce în Saxonia ocupă primul loc conservatorii de la CDU.

AfD conduce, de asemenea, sondajele într-un al treilea land est-german, Brandenburg, care va organiza alegeri în cursul lunii septembrie.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca AfD să ajungă la putere în oricare dintre aceste state, chiar dacă va câștiga, deoarece alte partide au exclus să colaboreze cu extrema dreaptă pentru a forma o majoritate.

Acest lucru ar putea obliga partidele mainstream să se lupte pentru a forma coaliții de guvernământ – iar partidul lui Wagenknecht ar putea ajunge să fie regizorul.

Într-o discuție cu AFP, Wagenknecht a spus că viitoarele alegeri vor fi „foarte importante” pentru partidul său.

„Dacă vom intra în fiecare dintre aceste parlamente regionale cu un scor din două cifre, nu vom mai fi văzuți doar ca un fenomen mediatic, ci ca un partid destinat să schimbe politica țării noastre”, a spus ea.

Într-adevăr, „intrebarea interesantă” despre alegerile regionale va fi „cât de puternică va fi Alianța Sahra Wagenknecht în cele din urmă”, a spus Marianne Kneuer, profesoară de politică la Universitatea de Tehnologie din Dresda (TU Dresda).

„Este posibil ca BSW să devină un factor important în formarea unei coaliții în Brandenburg, Turingia și Saxonia”, a spus Kneuer, prezicând că noul partid ar putea intra și în Bundestag pentru prima dată anul viitor.

„Complet absurd”

Wagenknecht a declarat pentru AFP că a acceptat că „Putin a început un război contrar dreptului internațional”, dar a spus că „Occidentul are partea lui de responsabilitate”.

„Am fi putut evita acest conflict dacă am fi luat în serios preocupările de securitate ale Rusiei”, a spus ea.

Ea a respins acuzațiile de informații false pro-ruse răspândite de către unii membri ai partidului său, spunând că este „rușinos să ne acuze de asta”.

„Suntem acuzați că suntem vocea Moscovei sau că reprezentăm pozițiile ruse pentru că suntem în favoarea negocierilor de pace, ceea ce este complet absurd”, a spus ea.

În ceea ce privește imigrația, Wagenknecht a indicat politica restrictivă a Danemarcei ca exemplu pe care Germania l-ar putea urma.

„Și-au redus drastic numărul, semnalând lumii întregi că nu există nicio speranță ca cineva să rămână acolo dacă cererea de azil i-a fost respinsă”, a spus ea.

Unii au subliniat că pozițiile BSW cu privire la Ucraina și imigrație sunt în mare măsură similare cu cele ale AfD, dar Wagenknecht a exclus orice fel de colaborare cu extrema dreaptă.

„AfD are o facțiune de dreapta foarte radicală, mai ales în est”, a spus ea.

Partidul ei nu poate „intra în coaliție cu oameni care au o ideologie etnică naționalistă”.

La mitingul de la Jena, asistenta medicală pensionară Margit Hoffmann, în vârstă de 83 de ani, a spus „cel mai important lucru pentru mine este pacea”.

„Fondurile publice germane ar trebui să fie destinate altor lucruri, nu livrărilor de arme”, a spus Hoffmann în timp ce se sprijinea de un cadru.