Orașul Milano este a noua cea mai atractivă pentru investițiile străine, la egalitate cu San Francisco și înaintea orașului Chicago, scrie „Il Corriere della Sera”, care spune că localitatea a atras, numai în 2023, 49 de noi multinaționale străine.

Milano se confirmă ca un hub atractiv pentru milionari. În zece ani, din 2014 până în 2024, numărul acestora a crescut cu 24%. La nivel global, capitala lombardă a urcat pe locul unsprezece în clasamentul celor 50 de orașe capabile să-i atragă pe cei mai bogați dintre bogați, întocmit de Henley & Partners. Iar cu cei 115 mii de milionari și 17 miliardari ai săi, este al treilea dintre orașele europene. După Londra, care a pierdut teren și a coborât din top 5, și după Paris, care și-a văzut ponderea bogătașilor crescând cu doar 5% în ultimii zece ani. Milano a beneficiat cu siguranță de taxa unică pentru noii rezidenți cu venituri mari, introdusă în 2017, dar și de atractivitatea sa ca „place for business” și de faima internațională pe care a câștigat-o de-a lungul anilor ca „oraș al modei”, al luxului și al designului, așa cum a confirmat boom-ul de prezență la Salone del Mobile și Fuorisalone.

Recuperarea post-Covid

În ultimii ani, Milano și-a confirmat puterea, mai ales în redresarea post-Covid, chiar dacă la orizont nu lipsesc incertitudinile. Potrivit unui studiu realizat de Assolombarda pentru cea de-a patra ediție a „Your Next Milano”, este orașul care și-a revenit cel mai mult din punct de vedere al creșterii, înregistrând un PIB de +8,7% din 2019 până în 2023. Mai bine decât Amsterdam (+8,1%), Berlin (+6,9%), New York (+4,4%), Munchen (+2.4%), Londra (+12.9%), Barcelona (+2.12%), Barcelona (+1.2%). (încă în scădere cu -2,6%).

În analiza întocmită de Assolombarda, capitala ambrosiană este comparată cu zece centre relevante în panorama economiei mondiale: Amsterdam, Barcelona, ​​​​Berlin, Londra, Munchen, Paris, Chicago, New York, San Francisco și Tokyo. Dintre aceste destinații, Milano este a noua cea mai atractivă pentru investițiile străine, la egalitate cu San Francisco și înaintea orașului Chicago. În 2023 a atras 49 de noi multinaționale străine. Desigur, există și câteva umbre: investițiile au scăzut cu 31,9% față de 2022, întrerupând tendința de creștere din ultimii ani. Dar și lumini: în prima jumătate a anului 2024, investițiile imobiliare comerciale s-au ridicat la aproape 600 de milioane de euro și au depășit un miliard de euro, luând în calcul și terenurile. Pe acest front, Milano depășește Amsterdamul (400 de milioane) și se află la niveluri comparabile cu Barcelona (700 milioane) și San Francisco (900 milioane).

Piața imobiliară

Atractivitatea orașului Milano pe frontul imobiliar este confirmată și de vânzările de locuințe. În special, în 2024, vânzările de locuințe noi au mers foarte bine, reprezentând peste 22% din totalul tranzacțiilor, față de o medie italiană de 12,8%, așa cum a raportat Gino Pagliuca în Corriere. Dacă pe de-o parte nu lipsesc opțiunile pentru cumpărătorii cu venituri mari,  familiilor cu venituri medii le este însă din ce în ce mai dificil să cumpere o casă.

Venitul pe cap de locuitor

În Italia, Milano este zona metropolitană în care se concentrează cea mai mare parte a bogăției țării. Timp de 22 de ani a fost prima provincie din Peninsula din punct de vedere al venitului pe cap de locuitor. În 2023 a produs 62.862 de euro de avere pe cap de locuitor, potrivit ultimei analize realizată de Unioncamere-Centro Studi Guglielmo Tagliacarne. Potrivit Istat, doar pentru orașul Milano, suma este este de 66 de mii de euro de PIB pe cap de locuitor. Lărgindu-ne privirea către întreaga regiune Lombardia, a cărei forță motrice este Milano, bogăția generată în termeni de PIB nominal, conform estimărilor Sace, depășește 490 de miliarde de euro. Pe scurt, Milani se descurcă bine, dar este loc și de mai bine. Mai ales în ceea ce privește calitatea și costul vieții.

Sursa: Rador Radio România