Cele cinci întrebări despre muncă și cetățenie nu au atins cvorumul de 50% necesar pentru a valida valabilitatea referendumului, notează „Euronews” (Italia).

Prezența la vot, bazată pe datele referitoare la toate cele 61.591 de secții de votare din Italia, este de 30,60%. La închiderea urnelor la ora 15:00, luni, 9 iunie, a început numărătoarea atât pentru cele cinci buletine de vot privind referendumul, cât și pentru alegerile administrative: mai multe localități au trecut în al doilea tur, în timp ce șapte au trecut în primul tur.

Pentru referendumurile pe tema muncii, votul „da” a prevalat, în jur de 85% la toate cele patru întrebări. „Da” a prevalat și pentru întrebarea numărul 5 despre cetățenie, la 60%. În special: 86,67% pentru prima întrebare, 84,88 pentru a doua, 86,70 pentru a treia, 85,17 și respectiv 63,69 pentru ultimele două întrebări.

Indiferent de rezultat, referendumurile abrogative nu vor avea efect: o condiție necesară este ca cel puțin 50% + 1 dintre cei cu drept de vot (cvorum) să meargă să voteze.

Întrebarea nr. 1 - Contract de muncă cu protecții crescânde - Reglementarea concedierilor ilegale: Abrogare

Tipărită pe un buletin de vot verde deschis, prima întrebare a vizat așa-numitul „Jobs Act” și cere votearea abrogării sau nu a părții din lege care conține reglementarea concedierilor prevăzută de contract cu protecții din ce în ce mai mari, introdusă în 2015 și deja obiectul diverselor sentințe și interpretări din partea justiției.

Dacă „da” ar fi câștigat, s-ar fi permis reintegrarea în muncă a angajatului concediat ilegal, care din cauza anulării articolului 18 din Statutul Muncitorilor, nu are dreptul la aceasta astăzi.

Cu „nu” această parte a „Jobs Act” rămâne neschimbată, iar reintegrarea salariatului în companie nu poate avea loc decât atunci când a avut loc o concediere discriminatorie, din motive legate de idei politice sau religioase, în timpul concediului de maternitate sau căsătorie sau este doar intimatăverbal, ori pentru concediere disciplinară nejustificată. În alte cazuri, compensația financiară rămâne valabilă.

Întrebarea nr. 2 - Întreprinderi mici - Disponibilizări și compensații aferente: Abrogare parțială

Imprimată pe un buletin de vot portocaliu, a doua întrebare se referea la despăgubiri pentru concedierea ilegală a angajaților din întreprinderile mici, care în prezent nu pot depăși șase luni de salariu.

Dacă ar fi câștigat „da”, limita ar fi fost eliminată, iar compensația ar fi putut fi mai substanțială. Cu „nu” rămâne compensația de maximum șase luni.

Întrebarea nr. 3 - Abrogarea parțială a regulilor privind aplicarea unui termen la contractul de muncă subordonat, durata maximă și condițiile de prelungire și reînnoire

Tipărită pe un buletin de vot gri, a treia întrebare se referea în continuare la „Jobs Act” din 2015, dar în acest caz se ocupă de contracte pe durată determinată, modificate apoi de Guvernul Conte și ulterior de actualul Guvern Meloni cu Decretul Muncii. Se propune reintroducerea obligației de a indica motivul pentru care se intenționează să folosească acest contract și nu unul mai lung, chiar și pentru contractele de muncă mai mici de 12 luni, pentru a asigura o mai mare protecție a lucrătorilor precari.

Dacă „da” ar fi câștigat, ar fi fost reintrodusă și cauzala contractelor de muncă de mai puțin de 12 luni. Cu „nu” legislația actuală rămâne în vigoare, care exclude necesitatea cauzalelor de reînnoire și prelungire a contractelor de până la 12 luni și a introdus noi cauzale pentru contractele între 12 și 24 de luni, inclusiv cel pentru nevoi tehnice, organizatorice sau de producție identificate de părți în lipsa unei prevederi contractuale, care pot fi stipulate până la sfârșitul anului.

Întrebarea nr. 4 - Excluderea răspunderii solidare a contractantului și subcontractantului pentru vătămările suferite de un angajat al unei societăți contractante sau subcontractante, ca urmare a riscurilor specifice inerente activității societăților contractante sau subcontractante: Abrogare

Tipărită pe un buletin de vot roșu rubin, a patra întrebare a vizat așa-numita Lege Unică din 2008 și intenționează să extindă răspunderea societății care participă la o licitație, care în prezent vizează doar riscuri generice, pentru a include vătămări legate în mod specific de tipul de muncă prestată. la decese pe șantiere.

Referendumul a avut ca scop abrogarea normei care exclude răspunderea solidară a contractantului și subcontractantului pentru vătămări și accidente de acest tip. Dacă „da” ar fi câștigat, ar fi fost răspunderea tuturor pentru rănile și accidentele muncitorului. Cu „nu” responsabilitățile contractantului rămân limitate.

Întrebarea nr. 5 - Cetățenia italiană - Reducerea de la 10 la 5 ani a perioadei de ședere legală în Italia a unui străin adult din afara UE pentru cererea de acordare a cetățeniei italiene

Imprimată pe un buletin de vot galben, a cincea și ultima întrebare se referea la obținerea cetățeniei italiene pentru străini. Propune înjumătățirea perioadei de rezidență legală în Italia, stabilită de art. 9 din legea 91 din 1992, după care un cetățean din afara UE are dreptul de a solicita cetățenia italiană.

Dacă „da” ar fi câștigat, perioada de rezidență necesară ar fi trecut de la 10 la 5 ani. Cu votul „nu”, cerința minimă actuală rămâne.

Sursa: Rador Radio România