Guvernul britanic nu are nicio intenție de a relaxa Brexitul pentru a se apropia de UE, a dat asigurări prim-ministrul Rishi Sunak, după ce surse citate de presă au lăsat să se înțeleagă că Londra ar putea căuta să-și strângă legăturile cu Uniunea.

"Lăsați-mă să spun fără echivoc legat de asta (...). Regatul Unit nu va căuta nicio relație cu Europa care să se bazeze pe alinierea la legile UE", a declarat Rishi Sunak în cadrul  unei conferințe a principalei organizații patronale din țară, la Birmingham.

"Am votat pentru Brexit. Cred și știu că Brexitul poate aduce și aduce deja importante beneficii și oportunități pentru țară" a adăugat el, referindu-se la preluarea controlului asupra imigrației de către Regatul Unit de la ieșirea din UE sau la acordurile comerciale semnate cu alte țări, relatează La Libre Belgique.

Această apărare a Brexitului are loc după informații de presă potrivit cărora Londra ar căuta să-și strângă legăturile cu Bruxellesul, la trei ani după ce a părăsit Uniunea Europeană.

Potrivit Sunday Times, "membri ai guvernului plănuiesc să pună Marea Britanie pe calea unei relații similare cu cea a Elveției cu Uniunea Europeană". O inițiativă care ar fi "destinată să întărească legăturile economice" cu Uniunea Europeană.

Duminică, un purtător de cuvânt al guvernului a negat deja existența unui asemenea proeict, calificând articolul drept "categoric fals".

Luni, secretarul de stat pentru imigrație, Robert Jenrick, a insistat, de asemenea, asupra faptului că Regatul Unit are de acum "o poziție bine definită" privind relațiile sale cu Bruxellesul, cu acordul de ieșire din UE încheiat în 2019.

În virtutea acestui acord, Regatul Unit a ieșit din piața unică, chiar dacă schimburile comerciale continuă să fie în mare măsură scutite de taxe vamale, a pus capăt libertății de mișcare și nu mai contribuie financiar la UE.

"Aceste principii fundamentale sunt cele care guvernează relațiile noastre pe viitor", a afirmat Jenrick la Sky News.

Afirmațiile făcute săptămâna trecută de ministrul de finanțe, Jeremy Hunt, care a arătat că vrea să vadă "marea majoritate" a barierelor vamale abolite între țara sa și UE au suscitat și întrebări în rândurile conservatorilor eurosceptici privind intenția guvernului.

Dificultățile economice și financiare actuale ale Regatului Unit fac să apară din ce în ce mai multe critici privind efectele Brexitului, în vreme ce organismul însărcinat cu previziunile economice (OBR) a estimat săptămâna trecută că Brexitul a avut "un impact negativ important" asupra schimburilor comerciale ale țării.

Potrivit unui sondaj YouGov, 56% dintre britanici estimează acum că Brexit a fost o greșeală.

Sursa: RADOR