Londra a anunțat miercuri că nu se va abține de la adoptarea unor măsuri pentru a soluționa tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord.

Anunțul vine după ce marți seară Uniunea Europeană a făcut un apel la ''creativitate și hotărâre'' din partea Londrei pentru soluționarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez, transmite Reuters.

Ministrul de externe britanic Liz Truss a afirmat că propunerile Bruxellesului nu au reușit să trateze problema esențială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie și provincia Irlanda de Nord: „Prețurile au crescut, comerțul este perturbat grav și oamenii în Irlanda de Nord fac obiectul unor legi și taxe diferite de cele privind Marea Irlandei, ceea ce i-a lăsat fără un executiv și reprezintă o amenințare pentru pace și stabilitate”,

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, a afirmat marți seară că Regatul Unit ar trebui să dea dovadă de ''creativitate și hotărâre'' pentru a soluționa diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să amenințe cu acțiuni unilaterale.

Comentariile lui Sefcovic constituie un rar răspuns oficial la discursul tronului, care stabilește principalele direcții ale agendei legislative a guvernului de la Londra.

Regatul Unit amenințase voalat Bruxellesul că ar putea acționa unilateral. Documentul care a însoțit discursul tronului, rostit marți de Prințul Charles ca urmare a problemelor de sănătate ale Reginei Elisabeta a II-a, menționează că Londra nu va permite ca negocierile cu Uniunea Europeană să „stea în calea protejării păcii și a stabilității în Irlanda de Nord”.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord și Republica Irlanda (țară membră a Uniunii Europene) care ar amenința Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înțelegerea cu Bruxellesul, susținând că au apărut disfuncționalități în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord și amenințând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.