Regatul Unit și Uniunea Europeană au încheiat luni un „nou parteneriat strategic” pentru a-și consolida legăturile, în special în domeniul apărării, în cadrul unui summit nemaivăzut de la Brexit, în urmă cu cinci ani, scrie „La Libre Belgique”.

Acest summit „marchează o nouă eră în relația noastră”, a declarat prim-ministrul Keir Starmer în deschiderea summitului cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.

După luni de negocieri, oficialii europeni și britanici au încheiat un parteneriat în domeniul apărării și securității, au găsit un compromis pentru a reduce anumite bariere comerciale și au prelungit un acord privind pescuitul.

În schimb, negocierile privind mobilitatea tinerilor nu au dus la o înțelegere.

Liderul laburist a salutat un „nou parteneriat strategic adecvat epocii noastre, care va aduce beneficii reale și tangibile în materie de securitate, imigrație ilegală, prețuri la energie, agroalimentar, comerț și multe altele”.

„Întoarcem o pagină și deschidem un nou capitol, ceea ce este atât de important într-un moment în care asistăm la creșterea tensiunilor geopolitice”, a declarat șefa executivului european, insistând că Regatul Unit și UE „împărtășesc aceleași valori”.

La venirea la putere în iulie 2024, Keir Starmer a promis că va „reseta” relațiile cu UE, după ani de tensiuni între cei 27 și guvernele conservatoare anterioare, legat de Brexit, care a avut loc la 31 ianuarie 2020.

De atunci, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și riscul unei retrageri americane de pe continentul european au întărit dorința Londrei și a Bruxelles-ului de apropiere în apărare.

Norme fitosanitare

În cadrul noului parteneriat în domeniul apărării și securității, Regatul Unit va putea participa la reuniunile ministeriale ale UE și se va alătura unor misiuni militare europene.

De asemenea, se deschide calea pentru ca firmele britanice să acceseze viitorul program european de 150 de miliarde de euro, care vizează dezvoltarea bazei industriale de apărare a UE. Participarea la acest program va necesita însă un alt acord într-o etapă ulterioară, precum și o contribuție financiară britanică.

Negocierile au continuat până în ultimul moment pentru a înlătura obstacolele rămase, în special în ceea ce privește problema spinoasă a pescuitului, care este deosebit de sensibilă pentru Franța.

În cele din urmă, Londra și cei 27 au convenit să prelungească accesul pescarilor europeni la apele britanice - care urma să expire în 2026 - până în 2038.

În schimb, britanicii vor putea să-și exporte produsele alimentare pe piața europeană mai ușor, grație unei „alinieri dinamice și rapide” a Regatului Unit la regulile sanitare europene.

Eliminarea formalităților administrative și vamale pentru „marea majoritate” a produselor de origine animală și vegetală a fost una dintre prioritățile guvernului laburist, deoarece exporturile britanice au scăzut semnificativ de la Brexit.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene va fi autoritatea finală, o concesie care ar putea stârni și mai multă furie din partea susținătorilor Brexitului.

Londra și Bruxelles-ul au convenit, de asemenea, să coopereze în ceea ce privește cotele de emisii, permițând în cele din urmă companiilor britanice să evite taxa pe carbon impusă de UE.

Potrivit Downing Street, se preconizează că aceste măsuri economice vor aduce „aproape 9 miliarde de lire sterline (10,7 miliarde de euro) economiei britanice până în 2040”.

„Capitulare”

Discuțiile privind mobilitatea tinerilor trebuie însă să continue.

Ambele părți s-au angajat să avanseze către un program de vize care să permită tinerilor europeni să studieze sau să lucreze în Regatul Unit și invers.

De asemenea, Bruxelles-ul și Londra au convenit să discute despre posibila revenire a Regatului Unit la programul european de schimb de studenți Erasmus.

Subiectul este sensibil de partea britanică, odată cu ascensiunea partidului Reform UK, eurofob și anti-imigrație, condus de fostul campion al Brexitului, Nigel Farage.

„Nicio linie roșie nu a fost depășită” de niciuna dintre părți, a afirmat o sursă diplomatică europeană.

În ultimele săptămâni, Keir Starmer și-a reiterat condițiile: nu se pune problema revenirii la piața comună sau la uniunea vamală, nu se pune problema restabilirii liberei circulații.

Luni însă, vicepreședintele Reform UK, Richard Tice, a acuzat guvernul de „capitulare” în fața UE.

„Suntem din nou supuși regulilor de la Bruxelles”, a denunțat și lidera opoziției conservatoare, Kemi Badenoch.

Sursa: Rador Radio România