Ombudsmanul european, Emily O'Reilly, estimează că e nevoie de o schimbare de cultură în Parlamentul European.

Scandalul de presupusă corupție care zguduie Parlamentul European de o lună trebuie să fie ocazia pentru o adevărată schimbare de cultură în cadrul singurei instituții europene alese, estimează Emily O'Reilly, ombudsmanul UE.

"Noi reguli vor fi probabil instituite și va fi nevoie să se știe dacă ele sunt cu adevărat aplicate, este foarte important", a explicat ea într-un interviu pentru AFP în marja sesiunii plenare a Parlamentului European la Strasbourg. "Apoi, va trebui văzut dacă este o schimbare de cultură", a adăugat irlandeza.

"Dacă există o cultură ce permite să se asigure că aleșii nu lucrează decât pentru interesul general și nu pentru interese private, fie că este vorba de ei înșiși, de alți indivizi, de societăți sau de state, atunci (acest fel de cazuri) nu se va întâmpla", a continuat ea, potrivit La Libre Belgique.

Recunoscând că acest demers va lua timp, Emily O'Reilly apreciază că este indispensabil ca Parlamentul - președinta sa, dar și oficialii diferitor grupuri politice - să folosească această oportunitate pentru "a determina să se facă reforme veritabile".

"Majoritatea eurodeutaților au o adevărată etică a muncii, dar regulile sunt atât de flexibile, și uneori nu sunt aplicate, încât cei care vor să se comporte necinstit o pot face, a considerat mediatoarea, însărcinată de acest organ independent al cărui rol afișat este de a cere socoteală instituțiilor europene în legătură cu funcționarea lor.

Ombudsmanul subliniază ca ar fi greșit să se reducă dezbaterea în curs cu privire la funcționarea parlamentului la ancheta judiciară desfășurată în Belgia, în cadrul căreia eurodeputata greacă Eva Kaili a fost arestată.

"Chiar dacă stilul de corupție despre care vorbim cu ocazia Qatargate are o latură foarte spectaculoasă, cu bilete, valize etc, corupția are loc la niveluri foarte diferite și nu toate sunt vizibile cu ochiul liber ca ce am văzut în ultimele săptămâni la televiziune".

De la începutul scandalului care a zguduit instituția, președinta malteză a parlamentului, Roberta Metsola, își arată voința de a reforma instituția. Ea a prezentat săptămâna trecută 14 măsuri, printre care restricții la accesul în Parlamentul European a foștilor aleși sau înregistrarea în registrul de transparență a tuturor vorbitorilor externi.

Vor fi aceste măsuri suficiente? "Istoria va spune dacă ele sunt cu adevărat aplicate, dacă ele chiar fac diferența și dacă ele inspiră încredere cetățenilor (europeni)", răspunde Emily O'Reilly, amintind că viitoarele alegeri europene vor avea loc peste mai puțin de un an și jumătate.

Sursa: RADOR