Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron vor merge săptămâna viitoare în China pentru a se întâlni cu Xi Jinping. Această întâlnire va avea loc la două săptămâni după ce președintele chinez s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin.

Viitorul relațiilor dintre UE și China va depinde în mare măsură de atitudinea Beijingului față de războiul pe care îl duce Rusia în Ucraina, a avertizat joi Ursula von der Leyen, apreciind în același timp că interesul Europei este să continue să dialogheze du gigantul asiatic, scrie publicația belgiană Le Vif.

Președinta Comisiei Europene urmează să meargă săptămâna viitoare în capitala chineză împreună cu șeful statului francez, Emmanuel Macron. Această vizită are loc la două săptămâni  după cea, cu mare pompă, a președintelui chinez, Xi Jinping, la Moscova, unde el a lăudat "relația specială" cu Rusia lui Vladimir Putin.

"Trebuie să fim sinceri: felul în care China va continua să reacționeze față de războiul lui Putin va fi un factor determinant al viitorului  relațiilor dintre UE și China", a subliniat Ursula von der Leyen într-un discurs la Bruxelles.

China, care nu a denunțat niciodată invazia rusă din Ucraina, a propus în februarie un "plan de pace" pentru a se pune capăt războiului care durează de peste un an, dar Statele Unite și Europa sunt în continuare sceptice în legătură cu capacitatea sa de a juca rolul de mediator. Washingtonul și UE au avertizat de altfel Beijingul de mai multe ori împotriva tentației de a furniza arme Moscovei.

"Departe de a fi perturbat de invazia atroce și ilegală în Ucraina, președintele Xi își menține prietenia 'fără limite' cu Rusia lui Putin", a subliniat președinta Comisiei Europene.

"China are datoria de a juca un rol constructiv în promovarea unei păci juste. Dar această pace nu poate fi justă decât dacă se bazează pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei", a continuat ea.

"Orice plan care ar accepta anexările ruse pur și simplu nu este viabil", a subliniat Ursula von der Leyen, care a mers pe 10 martie la Washington pentru discuții cu președintele Joe Biden. 

O Chină "mai agresivă"

Europenii își înmulțesc contactele cu președintele chinez. Șeful guvernului spaniol, Pedro Sánchez, se află acum la Beijing.

"Vocea" Chinei "trebuie ascultată dacă vrem să putem pune capăt" războiului din Ucraina, a afirmat acesta înainte de a pleca spre capitala chineză.

După cancelarul german, Olaf Scholz, în noiembrie, el este al doilea lider al unei țări din UE care merge în China de la începutul pandemiei de Covid 19, acum mai bine de trei ani.Potrivit unor surse diplomatice, un summit China-UE la Beijing este în pregătire, dar încă nu a fost fixată nicio dată. Președintele Consiliului European, Charles Michel, care a fost primit în decembrie de Xi Jinping, urmează să participe la el împreună cu președinta Comisiei.

Relația dintre UE și China est una din "cele mai complexe și importante" din lume, a subliniat președinta Comisiei în discursul ei. Dar ea a devenit "mai distantă și mai dificilă" în ultimii ani, a deplâns ea situația.

"Relația noastră este mult prea importantă pentru a fi pusă în pericol nefixând condițiile unui angajament sănătos", a insistat ea.

Or, "China a devenit mai represivă la interior și mai agresivă la exterior", a mai spus ea, amintind că președintele Xi Jinping le-a cerut chinezilor "să se pregătească să lupte".

"Obiectivul Partidului Comunist Chinez este o schimbare a ordinii internaționale cu China în centru", a arătat ea, într-o intervenție lipsită de complezență față de Beijing.

"Nu trebuie să ne rupem de China, dar trebuie să reducem riscurile", a insistat ea.

Președinta Comisiei a făcut lista sectoarelor economice strategice pentru Uniunea Europeană și a pericolelor unei dependențe prea mari, în special în ce privește materiile prime necesare noilor tehnologii curate.

"Trebuie să ne pregătim pentru o recentrare pe mizele cele mai importante și trebuie să ne adaptăm strategia față de China în funcție de felul în care Partidul Comunist Chinez pare să evolueze", a concluzionat ea.

Sursa: RADOR