Parlamentul European intenționează să ratifice acordul dintre UE și Regatul Unit în sesiunea plenară din martie, dar pentru aceasta ar fi necesară o scurtă extindere a perioadei de aplicare provizorie.

Reprezentanții statelor membre ale Uniunii Europene au dat luni undă verde aplicării provizorii de la 1 ianuarie a acordului post-Brexit încheiat săptămâna trecută între Bruxelles și Londra.

Tot luni, șefii grupurilor politice din Parlamentul UE au discutat detaliile acordului cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și negociatorul-șef al UE, MIchel Barnier.

Liderii PE spun însă că o implementare provizorie trebuie să rămână o excepție și nu să fie norma. Conferința Președinților (care reunește șefii grupurilor politice din legislativul UE și pe președintele acestuia, David Sassoli, acceptă că o aplicare provizorie este necesară pentru a reduce perturbările aduse de un scenariu „no-deal”, dar că această procedură nu trebuie să servească drept model pentru viitoare acorduri.

Conferința Președinților a decis, de asemenea, să discute cu președinția Consiliului și cu Comisia o ușoară extensie a aplicării provizorii pentru ca ratificarea în Parlamentul European să aibă loc în sesiunea plenară din martie.

După votul ambasadorilor celor 27 state membre în favoarea aplicării provizorii, de la 1 ianuarie 2021, a acordului de comerț și cooperare între UE și Regatul Unit, adoptarea oficială de către guvernele UE este așteptată să aibă loc cel târziu marți.

Miercuri este programat un vot în Parlamentul de la Londra.