”Declarația Renew Europe privind acceptarea României și Bulgariei în spațiul liberă circulație Schengen” prin care grupul politic arată că Guvernului austriac îi lipsește justificarea legală pentru veto-ul, a fost adoptată miercuri.

”Este o declarație clară prin care grupul nostru cere guvernului Austriei ridicarea vetoului fără alte amânări și permiterea aderării României și Bulgariei la zona Schengen. Poziția Guvernului austriac este nefondată și neîntemeiată și va fi instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusească împotriva Uniunii Europene”, spune europarlamentarul Dacian Cioloș.

Textul integral al declarației

”Declarația Renew Europe privind acceptarea României și Bulgariei în spațiul liberă circulație Schengen

Din 2011, atât România cât și Bulgaria au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen și îndeplinesc toate condițiile legale și operaționale necesare pentru implementarea acquis-ului Schengen în toate domeniile.

Acest lucru s-a realizat cu investiții considerabile de fonduri naționale și europene de-a lungul a mai bine de zece ani, și a fost documentat și recunoscut pe perioada întregului proces de evaluare inter pares (peer review) Schengen.

Parlamentul European, Comisia Europeană și o majoritate covârșitoare de state membre au oferit mesaje clare și repetate că locul României și Bulgariei este în Schengen, pe considerente tehnice și legale.

Beneficiul enorm al mișcării libere în interiorul zonei Schengen este refuzat cetățenilor români și bulgari fără o explicație sau un motiv justificabile. Astfel de discriminări subminează grav sentimentele pro-UE în rândul cetățenilor celor două țări, cu doar câteva luni până la alegerile europene, și în același timp cauzează pierderi semnificative întreprinderilor din România și Bulgaria.

Pentru Renew Europe, decizia politică de a deveni membri plini ai Schengen nu ar trebui să fie o chestiune de privilegiu, ci un proces care oferă predictibilitate și claritate.

Renew Europe își exprimă regretul profund privind veto-ul continuat al guvernului austriac, căruia îi lipsește justificarea legală, și subliniază faptul că acesta diminuează credibilitatea politică, instituțională și a sistemului normativ al Uniunii față de proprii cetățeni.

Reiterăm că poziția nefondată și neîntemeiată a guvernului austriac este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusească, în detrimentul țelurilor politice ale Uniunii.

Trebuie subliniat faptul că această decizie subminează și capacitatea UE de a-și promova valorile și buna-guvernare în state non-UE, inclusiv în țările în curs de aderare.

Renew Europe solicită Partidului Popular European (PPE) să își ia în serios responsabilitatea în această chestiune și să întreprindă acțiunile statutare în ceea ce privește cel mai mare partid de guvernământ din Austria, responsabil pentru această situație. Dorim să reamintim responsabililor din PPE că partidele politice europene au o îndatorire față de modul în care cetățenii Uniunii percep valorile și funcționarea acesteia.

În lumina celor de mai sus, Renew Europe cere guvernului Austriei ridicarea vetoului fără alte amânări și permiterea aderării României și Bulgariei la zona Schengen."