Mai multe ONG-uri acuză faptul că modul de colectare a observațiilor publicului pentru REPowerEU nu permite propunerea de noi reforme și investiții, în afara celor alese de Guvern, și limitează astfel contribuția societății.

UPDATE

Formularul a fost modificat și acum acum se pot propune noi reforme sau investiții la finalul acestuia. 

++++

REPowerEU a fost pus în consultare publică pe 17 martie, programul reprezentând o oportunitate unică de a îmbunătăți reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), cu o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro.

Declanșarea războiului din Ucraina a destabilizat sistemul energetic european, iar măsurile din PNRR trebuie suplimentate cu soluții verzi de adaptare. Astfel, REPowerEU este o ocazie  de a îmbunătăți reformele din domeniul energiei și de a reduce dependența de combustibili fosili, mai ales cei proveniți din Federația Rusă.  

"Din păcate pentru noi, cetățenii României, această nouă oportunitate a început cu stângul. Dezbaterile privind REPowerEU s-au lansat cu întârziere în condițiile în care România trebuie să trimită acest document către Comisia Europeană până la sfârșitul lunii aprilie", atrag atenția WWF România, Bankwatch România, 2Celsius, Greenpeace România și Comunitatea Declic.

Ministerul investițiilor și proiectelor europene a pus în dezbatere publică un document în care se prezintă reformele și investițiile pe care Guvernul își propune să le introducă în plan. Pe lângă acesta, MIPE a propus un formular online prin care părțile interesate au posibilitatea de a aduce observații legat de propunerile din capitol.

Organizațiile avertizează că formularul nu funcționează  permanent, ci cu intermitențe; formularul nu poate fi descărcat și nu permite opțiunea de a propune alte reforme și investiții care nu au legătură cu cele elaborate de către Guvern.

WWF România, Bankwatch România, 2Celsius, Greenpeace România și Comunitatea Declic consideră că actualul formular limitează mult posibilitatea de a propune reforme, lăsând totodată impresia că doar reformele și investițiile propuse de Guvern vor fi trimise către Comisia Europeană, modificate eventual în funcție de observațiile primite. 

Ele cer modificarea formularului, astfel încât să fie permisă posibilitatea de a propune noi reforme și investiții.