Reprezentanța Permanentă a Bulgariei la NATO a negat existența unei amenințări la adresa securității sale cibernetice, scrie „Mediapool” (Bulgaria).

„Acest lucru nu este adevărat. O astfel de amenințare nu a fost detectată nici de partea bulgară, nici de serviciile Pactului”, a declarat Reprezentanța pentru BNR.

Informații despre breșa de securitate cibernetică au fost difuzate de deputatul de la Continuăm Schimbarea -Bulgaria Democrată, Ivailo Mircev. Într-o întrebare parlamentară scrisă adresată ministrului bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, acesta a menționat că în aprilie 2025 s-au primit informații conform cărora Reprezentanța Permanentă a Bulgariei la NATO a fost subiectul unei grave încălcări a securității cibernetice, în care s-a folosit ransomware și s-au scurs informații potențial sensibile. Potrivit acestuia, atacul din aprilie a avut ca scop o răscumpărăre. Nu există informații oficiale din partea autorităților bulgare în acest sens.

Copreședintele „Da, Bulgaria”, Ivailo Mircev, întreabă Ministerul Apărării dacă a fost notificat despre o încălcare a securității cibernetice și, dacă da, când, de către cine și în ce ordine s-a întâmplat aceasta, precum și ce acțiuni au fost întreprinse de minister în legătură cu acest caz.

Recent, ministrul bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, a subliniat în fața Comisiei parlamentare de resort că armata este supusă atacurilor în fiecare zi. „Suntem ținta unor atacuri în fiecare zi, nu doar din partea organizațiilor non-guvernamentale, ci și a actorilor guvernamentali, știm cine sunt, dar nu pot împărtăși mai multe într-o ședință deschisă”, a declarat ministrul bulgar al Apărării.

El a menționat că forțele armate au un centru și un comandament pentru securitatea cibernetică, care este destinat și apărării cibernetice. „Avem o monitorizare 24 de ore din 24 a sistemelor noastre. Știm cine ne atacă și cu ce mijloace ne atacă”, a subliniat ministrul Apărării. Un raport al companiei de securitate cibernetică ESET, publicat la mijlocul acestei luni, indică, de asemenea, o breșă din luna aprilie.

El menționează că grupul de hacking rus Fancy Bear (APT28) a atacat companii din Bulgaria și România care furnizează tehnică militară în sprijinul Ucrainei, într-o campanie de spionaj cibernetic la scară largă numită RoundPress. Aceasta a fost îndreptată împotriva unor organizații guvernamentale și militare din Europa de Est, inclusiv Bulgaria și România.

Raportul menționează că grupul de hackeri are legături cu serviciile de informații militare ale Rusiei. Fancy Bear a exploatat vulnerabilități ale platformelor de webmail pentru a fura informații sensibile, cum ar fi parole, contacte și date personale. Deși raportul nu menționează în mod concret companiile care furnizează echipamente militare, printre ținte se numără organizații guvernamentale, militare și de apărare.

Hackerii operează încă din 2023, dar activitatea lor a fost detectată ultima dată pe 17 aprilie anul acesta.

Raportul subliniază faptul că unele dintre companiile afectate din Bulgaria și România produc arme sovietice destinate Ucrainei. Bulgaria este în mod tradițional unul dintre punctele slabe din NATO și devine adesea ținta atacurilor informaționale rusești.

Sursa: Rador Radio România