Șeful Comitetului militar al Uniunii Europene, austriacul Robert Brieger, răspândește de mult timp pe Facebook comentarii cu conținut rasist sau neo-nazist, precum și teorii ale conspirației care merg până la negarea deschisă a Holocaustului.

În calitate de președinte al Comitetului militar al UE, generalul are un cuvânt important de spus în toate deciziile privind politicile de apărare ale Uniunii.

Printre conspirațiile răspândite de Brieger se află și una destul de vânturată în cercurile neonaziste despre victime germane care au fost prezentate drept evrei. Acesta este un "capitol ascuns din istoria învingătorilor", a comentat el, la o postare făcută de un fost polițist austriac, și el cu vederi extremiste, potrivit Der Standard, care a cerut o reacție de la Comitetul militar al UE.

Europarlamentarul Verzilor Thomas Waitz a transmis Comisiei și șefului diplomației europene Josep Borrell o solicitare privind poziționările celui mai important oficial militar din UE, relatează Kurier.

"Reprezintă Brieger un risc de securitate pentru UE"?

În solicitare, Waitz explică circumstanțele și comentariile cu caracter exploziv făcute de Brieger, spunând că acesta "a comentat și a răspândit comentarii pozitive" referitoare la teorii și conspirații neonaziste.

Eurodeputatul se referă și la discuțiile dezvăluite recente dintre fostul lider al formațiunii extremiste FPÖ Heinz-Christian Strache și un fost ministru al Apărării din același partid, Mario Kunasek. Într-una dintre discuții, Strache întreabă dacă Brieger este "unul dintre noi”.

Anterior discuției, Kunasek îl promovase pe Brieger în funcția de șef al Statului Major al Forțelor Armate Austriece.

Waitz cere Comisiei Europene să verifice dacă Brieger reprezintă un risc acut de securitate, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

El se întreabă dacă generalul mai poate fi președinte al Comitetului Militar al UE, în condițiile în care opiniile sale par a fi de extremă dreapta.