Președinția germană a Consiliului Uniunii Europene va condiționa acordarea fondurilor comunitare destinate relansării post-pandemie de respectarea normelor statului de drept, conform unui proiect de document obținut de agenția de presă Reuters.

Guvernul de la Berlin vrea să condiționeze accesul la fondurile oferite prin planul comunitar de redresare economică post-pandemie de respectarea valorilor comunitare, inclusiv a normelor statului de drept, un semnal adresat în primul rând Poloniei și Ungariei, relatează Reuters, preluată de Mediafax.

Germania preia Președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie.

"Planul de relansare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune și convergență, prin respectarea totală a valorilor noastre, a drepturilor și a normelor statului de drept", relevă un proiect de document politic elaborat de Guvernul Angela Merkel în perspectiva mandatului german la conducerea Consiliului UE.

Documentul este semnat și de Portugalia și Slovenia, care vor deține pe rând Președinția semestrială a Consiliului UE în 2021.

Liderii celor 27 de state UE și ai instituțiilor comunitare se vor reuni pe 19 iunie pentru a analiza planul de relansare economică propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, și proiectul de buget multianual de 1.100 de miliarde de euro.

Conform sistemului propus de Germania, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea accesului la fonduri UE sau retragerea fondurilor alocate dacă o țară încalcă normele statului de drept, iar blocarea procedurii de sancționare ar fi decisă prin majoritate simplă la nivelul Consiliului European