Se duc lupte de culise pentru ca rezoluția să nu fie adoptată miercuri în Parlamentul European, potrivit ziarului elen Documento.

Guvernul Mitsotakis este pus din nou de Parlamentul European în fața responsabilităților sale cu privire la degradarea statului de drept și a libertății presei și cu privire la scandalul interceptărilor telefonice. Miercuri se va încheia „al doilea act” al procesului început în urmă cu câteva săptămâni prin dezbaterea organizată în plenul Parlamentului European. De data aceasta va fi supusă la vot o rezoluție prin care se condamnă practicile majorității guvernamentale din Grecia.

În acest timp, după cum au dezvăluit unii europarlamentari din partea opoziției, guvernul grec duce o luptă în culise, într-o încercare de a împiedica adoptarea rezoluției de condamnare. Astfel, Georgios Kyrtsos - europarlamentar independent afiliat grupului Renew și Kostas Aravanitis -SYRIZA - Grupul Stângii Unite reclamă că sunt exercitate presiuni prin intermediul PPE pentru ca europarlamentarii să nu voteze rezoluția. Conform unor informații, tabăra Mitsotakis va depune un alt text mai blând care va admite că există o problemă, dar va prezenta justificări și va vorbi despre schimbări pe viitor.

Parlamentul European se va concentra pe probleme precum libertatea presei, scandalul interceptării telefoanelor unor politicieni și ziariști, lipsa de progres în cazul uciderii lui Giorgos Karaivaz (jurnalist de investigație specializat în crima organizată, asasinat în 2021 n.trad) și acțiunile de respingere (pushback) a migranților la graniță. 

sursa: RADOR RADIO ROMANIA