În cadrul Adunării Parlamentare "Euronest" de la Chișinău a fost adoptată marți o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina în 2023.

Adunarea Parlamentară "Euronest” este formată din membri ai Parlamentului European și parlamentari din Ucraina, R. Moldova, Georgia, Armenia și Azerbaidjan.

"Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării "Euronest": 36 de voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere", anunță pe Facebook eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan.

În textul rezoluției, "mai cerem și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare". Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova "vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE".

În același timp, considerăm că este "important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu", precizează Mureșan.

Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt "unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la UE. Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică".