Rezultatele alegerilor regionale ridică o dilemă pentru susținătorii Ucrainei din Germania
Pe măsură ce partidul de stânga BSW, cu o atitudine prietenoasă față Rusia, a devenit kingmaker în estul Germaniei, susținătorii vocali ai Ucrainei par gata să facă concesii și să-și atenueze retorica pentru a putea forma guverne stabile.
La alegerile regionale de duminică din Turingia și Saxonia, două landuri care făceau anterior parte din fosta RDG, nou-înființatul BSW, stânga populistă, a obținut 16%, respectiv 12% din voturi.
Având în vedere majoritățile complicate și un consens transpartinic pentru a menține AfD, de extremă-dreapta, în afara guvernării, participarea BSW la coaliții este indispensabilă pentru formarea unor coaliții.
Cu toate acestea, abordarea BSW vocală și conciliantă față de Rusia are, de asemenea, implicații pentru poziția Germaniei privind sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
Imediat după alegeri, partidul a subliniat luni că partenerii de coaliție trebuie să se alinieze la abordarea sa mai blândă față de Rusia, pe care a promovat-o agresiv în timpul campaniei.
„O problemă majoră în această campanie electorală este, desigur, problema războiului și a păcii, iar oamenii se așteaptă ca guvernele de land să își reflecte poziția în această problemă”, le-a spus jurnaliștilor lidera BSW Sahra Wagenknecht.
Subiectul rămâne o problemă fierbinte în est. În fostul stat satelit sovietic, 41% dintre respondenții unui sondaj din februarie au spus că ar prefera ca Ucraina să-și înceteze rezistența, față de 20% în vest. Exit-poll-urile au arătat, de asemenea, că este un subiect decisiv pentru alegătorii BSW.
Wagenknecht insistă că orice viitoare coaliție trebuie să respingă public și în mod expres desfășurarea planificată a rachetelor americane pe teritoriul german, precum și să facă eforturi pentru mai multă diplomație și mai puține livrări de arme.
Disconfort și eschivare la centru
Atât SPD-ul de centru-stânga, condus de cancelarul Olaf Scholz, cât și cel mai mare partid de opoziție, CDU-ul de centru-dreapta, se confruntă cu dileme politice, în timp ce încearcă să formeze guverne centriste în ambele landuri după alegeri.
CDU, în special, a susținut anterior sprijinul militar pentru Ucraina și l-a împins în mod repetat pe Scholz către politici mai ferme în această chestiune.
Cu toate acestea, după alegeri, conducerea partidului a părut mai evazivă atunci când a fost întrebată despre compromisul față de revendicările lui Wagenknecht, reflectând strategia armonioasă a filialelor regionale ale CDU în timpul campaniei.
„Acum este important, ca prim pas, să purtăm discuții cu SPD și BSW. Apoi vom vedea ce suprapunere sau posibile informații există”, a declarat liderul CDU, Friedrich Merz.
Dar poziția BSW față de războiul declanșat de Rusia îi face incomozi pe "șoimii" partidului.
„Solicitările BSW de a se ocupa de chestiunile de politică externă în guvernele landurilor sunt nepotrivite”, a declarat pentru Euractiv Jürgen Hardt, deputat CDU specializat pe probleme de politică externă.
„Germania este implicată în alianțe internaționale în multe moduri diferite. Acest lucru nu poate fi pus sub semnul întrebării de către un partid care nu a jucat niciun rol la nivel federal până în prezent”.
De asemenea, observatorii europeni urmăresc cu îngrijorare ce se întâmplă în Germania. Postul polonez de dreapta a interpretat scorurile mari obținute de AfD și BSW ca o victorie a președintelui rus Vladimir Putin.
Între timp, La Repubblica din Italia a etichetat rezultatele din Turingia și Saxonia drept cea mai recentă dovadă că „Kremlinul își are acum purtătorii de cuvânt în inima Europei”.
Comentarii