Ministra pentru tranziția ecologică și provocare demografică din Spania, Teresa Ribera, consideră că scurgerile de gaze în Marea Baltică de la Nord Stream 1 și 2 sunt semne „clare” ale modului în care Putin joacă permament cartea provocării.

Într-un interviu acordat agenției de presă EFE, partener EURACTIV, cu puțin timp înainte de a pleca la Bruxelles, unde cei 27 de miniștri ai energiei din UE urmează să se întâlnească vineri pentru a conveni asupra primului pachet de măsuri privind răspunsul la criza energetică, Ribera a discutat și despre recenta victorie electorală a liderei extremei-dreapte italiene, Giorgia Meloni. Ribera privește rezultatul cu ”prudență, nu cu plăcere”.

Ribera evocă o acțiune de ”sabotaj”, întrebată de cele trei scurgeri observate la conductele Nord Stream, incident calificat de Uniunea Europeană și NATO drept un ”act intenționat”.

”Mi se pare că este evident în acest moment că este imposibil să existe trei scurgeri la două conducte de gaz subacvatice dacă în spate nu există o operațiune de sabotaj”, spune Ribera, care insistă că este un ”semn clar al modului în care Putin joacă în mod permanent cartea provocării”.

Ea a reamintit unele decizii ”clar provocatoare” ale Kremlinului, precum ”amenințarea la adresa centralei nucleare Zaporijia sau arderea gazului la punctul de intrare a conductelor de gaz din Rusia”.

”Acest lucru confirmă mesajul «Știu să joc dur în ceea ce privește aprovizionarea cu energie»”, spune politiciana spaniolă, care susține că Europa o tratează ca pe ”o amenințare serioasă” în fața căreia trebuie să răspundă ”într-un mod unit, solidar și eficient”, pentru a reuși să-l izoleze pe Putin.

”Daunele aduse conductelor Nord Stream 1 și 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea intenționată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi abordată printr-o reacție solidă și unită”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate.

''Toate informațiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite și iresponsabile'', a menționat Consiliul Nord-Atlantic într-o declarație postată pe site-ul NATO.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei.

Cea de-a patra a fost descoperită de Garda de coastă suedeză, a declarat un purtător de cuvânt al instituției pentru cotidianul Svenska Dagbladet.

Kremlinul a declarat joi că suspectează implicarea unei țări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, care arată ca acte de "terorism" sponsorizat de stat, deși nu a numit o țară anume, relatează Reuters și France Presse, preluate de Agerpres.

”Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.