INTERVIURichard Kuehnel, Comisia Europeană: Green Deal nu este doar despre climă, e despre transformarea UE
European Green Deal nu este doar un plan de reducere a emisiilor și combatere a schimbărilor climatice, este o agendă care își propune să revoluționeze și economia și modul de viață al europenilor, susține Comisia Europeană.
Ursula von der Leyen își preia duminică mandatul de șef al Comisiei Europene, iar principala sa prioritate este implementarea așa-numitului pact ecologic european (European Green Deal).
Într-un interviu acordat EURACTIV, Richard Kuehnel, director în cadrul Direcției Generale de Comunicare (DG COMM) a Comisiei Europene, a explicat ce presupune pactul ecologic și care sunt obiectivele acestuia.
Ursula von der Leyen a spus, încă din primul său discurs susținut în plenul Parlamentului European, când a fost desemnată ca viitor președinte al Comisiei, că acest pact ecologic va fi prezentat în primele 100 de zile de la instalarea noii Comisii. Dar Kuehnel crede că primele „semințe” vor apărea chiar mai repede.
„Cred că prima mare inițiativă (a noii Comisii) va fi Pactul ecologic european. Acesta a avut încă de la început un rol foarte important în agenda președintelui von der Leyen… Trebuie elaborat și prezentat în primele 100 de zile, dar cred că va apărea mult mai devreme, încă din primele săptămâni de activitate ale noii Comisii”, a declarat Kuehnel.
El consideră că primele segmente ale planului vor apărea chiar înainte de finalul anului. „Vor fi mai mulți pași, pentru că nu ne dorim doar să adăugăm noi niveluri de reguli și standarde, ci ne dorim o transformare comportamentală”, a menționat oficialul UE.
Pactul global nu își propune doar să reglementeze, vrea să modifice, explică Kühnel - modul în care consumăm, producem și trăim. „Iar asta înseamnă mai mult decât prezentarea unor noi acte legislative”.
Nu este însă denumirea pactului oarecum restrictivă, sugerând că este vorba doar de acțiuni împotriva schimbărilor climatice, nu neapărat de transformarea societății? „Este o agendă pozitivă care ar trebui, pe de-o parte, să fie bună pentru planetă. Dar ea trebuie să fie utilă și pentru oameni, pe de altă parte”, spune Kuehnel.
„Astfel, nu este doar despre o tranziție, ci despre o tranziție echitabilă, care să nu lase în urmă pe nimeni, nici grupuri vulnerabile, nici regiuni. Este despre mediu, este despre planeta noastră și clima acesteia, dar este și despre oameni”, a continuat oficialul european.
Ursula von der Leyen va construi pe bazele puse deja de Comisia condusă de Jean Claude Juncker, de la legislația în domeniul protecției mediului la Acordul de la Paris. „Diferența va fi probabil în abordarea mai cuprinzătoare, dat fiind că mai multe politici vor fi subordonate pactului ecologic: politica energetică și cea de transport, dar este vorba și de cum mâncăm și producem alimentele, despre cum creștem eficiența construcțiilor. Va fi despre orașe și sate sănătoase, astfel că va atinge multe aspecte ale comunității”, a spus Kuehnel.
Sigur, UE este conștientă că o schimbare radicală nu poate avea loc peste noapte, și nici măcar în cei cinci ani de mandat ai Comisiei von der Leyen. Dar își propune să dezbată și să propună măsuri care să răspundă provocărilor aduse de schimbările climatice.
„Întotdeauna putem să abordăm ce urmează și să încercăm să modificăm evoluțiile viitoare… Nu suntem neimportanți, suntem una dintre cele mai mari puteri economice a lumii… Putem să convingem alte state să ne urmeze exemplul. Dar pentru a-i convinge să ne urmeze, trebuie să conducem”, spune Kuehnel despre planul UE de a deveni un continent neutru din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050.
Chiar dacă anumite sectoare economice sunt refractare la propunerile ecologiștilor, reprezentantul Comisiei consideră că economia în ansamblu va beneficia de pe urma transformării aduse de Pactul ecologic european.
„Responsabilitatea noastră a crescut, este nevoie să acționăm, dar nu doar pentru că vrem să facem ceva bun pentru planetă, ci și pentru că suntem convinși că este în interesul economiei noastre să ne urcăm în trenul transformării ecologice”, a spus Kuehnel.
El explică că pactul ecologic se va combina foarte bine cu o altă prioritate a Comisiei - digitalizarea - iar transformarea ecologică va ajuta dezvoltarea afacerilor „verzi” și va face Europa mai puțin dependentă de alte state, cum ar fi cazul importurilor de energie sau materii prime.
Un subiect fierbinte este însă agricultura, unde transformarea propusă de echipa von der Leyen va avea un impact major. Viitoarea Politică Agricolă Comună va avea o importantă sumă rezervată pentru acțiuni privind schimbările climatice, dar nu se poate estima cât va fi aceasta pentru că bugetul UE pe termen lung nu a fost decis încă.
În asta constă, de fapt, o altă provocare pentru Ursula von der Leyen. Statele membre nu au agreat încă o formulă pentru bugetul Uniunii în perioada 2021-2027, iar negocierile se poartă pe un cadru propus în urmă cu mai mult de un an și jumătate de Comisia Juncker. Dar prioritățile noii Comisii, printre care un fond pentru o tranziție echitabilă de la energia convențională la cea regenerabilă, vor trebui înghesuite în acest cadru, dacă se va ajunge la un compromis.
În plus, Ursula von der Leyen nu se poate baza doar pe bugetul UE. Investițiile private vor juca un rol major în introducerea măsurilor pentru reducerea poluării. „Alături de subiectul obiectivelor și standardelor, vor sta și stimulente economice și financiare. Vorbim de investiții din fonduri publice, dar și private. Sigur că bugetul european are un rol important când vine vorba de proiecte regionale, de politica agricolă, de cercetare și inovație. Dar nu este singura sursă, pentru cele mai mari resurse financiare sunt în zona privată, și trebuie să mobilizăm și astfel de fonduri”, a spus Kuehnel.
Comentarii