Roman Abramovici a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg împotriva Consiliului UE pentru sancțiunile adoptate împotriva sa în urma invaziei ruse a Ucrainei, relatează Tass, preluată de Rai News.

Procesul magnatului rus a fost înregistrat de instanță în data de 25 mai. Anterior, alți doi oameni de afaceri, Mihail Fridman și Petr Aven, au intentat procese similare în instanța europeană. 

Un oligarh "rămas lefter"

Conturile și activele bancare ale lui Abramovici au fost înghețate atât în ​​Statele Unite, cât și în Regatul Unit și, potrivit publicației americane "Page Six", Abramovici, în ciuda activelor estimate de către Bloomberg la 14,3 miliarde de dolari, ar fi rămas fără resurse economice deja din luna aprilie și ar fi cerut bani pentru a se "ține pe linia de plutire", printre alții, producătorului și regizorul de la Hollywood Brett Ratner și familiei Rothschild, care – în ciuda unei prietenii de lungă durată – ar fi refuzat să-i dea pentru că nici măcar ei nu au în numerar și, mai ales, pentru că nu este clar care ar fi repercusiunile acestui gest, conform dreptului internațional. 

Chelsea, a fost "înghețată" și scoasă la licitație de guvernul britanic

Tot în data de 25 mai s-a încheiat și operațiunea de vânzare a clubului Chelsea, al cărui președinte a fost timp de 19 ani. Noul proprietar (un consorțiu american) a plătit aproape 5 miliarde de euro pentru a prelua clubul, care a fost scos la vânzare în urma sancțiunilor împotriva maganatului rus.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că Abramovici nu va caștiga nimic nici din vânzarea prestigiosului club londonez:

"În urma unor investigații atente (juridice și contabile, n.d.), putem fi siguri că de banii încasați din vânzarea clubului Chelsea nu va beneficia nici Roman Abramovici și nici alt individ afectat de sancțiuni. Acum putem începe să lucrăm pentru a ne asigura că profitul generat de cesionare va merge către o organizație caritabilă care are grijă de victimele războiului din Ucraina".

Sursa: RADOR