România a activat Mecanismul de protecție civilă al UE după exploziile din Crevedia

România a activat sâmbătă noaptea Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, ca urmare a exploziilor din Crevedia de la o stație GPL, soldate cu cel puțin 46 de răniți.
A fost activat Sistemul European de Protecție Civilă. Mai mult la sigur credem că în noaptea aceasta un număr de patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia. Încercăm să salvăm cât mai multe vieți", a anunțat, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu, la ieșirea din sediul MAI unde a avut loc o Celulă de criză.
Ce este Mecanismul de protecție civilă:
Protecția civilă cuprinde atât măsuri preventive menite să reducă impactul situațiilor de urgență sau al dezastrelor viitoare, cât și ajutorul acordat populațiilor afectate în urma unui dezastru natural sau provocat de om.
Țările afectate de dezastre de mare amploare sunt adesea copleșite și capacitatea lor de răspuns este limitată.
Prin urmare este de importanță vitală să se dispună de un răspuns coordonat la nivelul UE pentru:
a asigura furnizarea ajutorului acolo unde este necesar;
Mecanismul de protecție civilă al UE coordonează la nivelul UE răspunsul la dezastrele naturale și la cele provocate de om.
Pe lângă cele 27 de țări din UE, la mecanism participă nouă țări din afara UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Turcia și Ucraina.
Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă al UE. Acesta monitorizează evenimentele din întreaga lume 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.
de Carmen 27 Aug 2023 16:15