România, Bulgaria și Turcia fac parte dintr-un grup naval de deminare a Mării Negre (MCM Marea Neagră), iar miercuri a fost invitată de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, să se alăture cestui grup și Marea Britanie.

În marja vizitei oficiale a prim-ministrului Marcel Ciolacu la Londra, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, o întrevedere cu secretarul apărării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, John Healey.

Astfel, Tîlvăr a adresat Regatului Unit invitația de a participa la inițiativa trilaterală dintre România, Bulgaria și Turcia, MCM Black Sea Task Group, începând cu anul 2025.

"Participarea aliaților în acest format strategic de cooperare practică va contribui la atingerea obiectivelor de menținere a libertății de navigație în bazinul Mării Negre", a transmis MApN printr-un comunicat de presă.

Agenda de discuții s-a concentrat pe opțiunile și perspectivele de aprofundare a dialogului și cooperării româno-britanice și au fost abordate teme privind securitatea europeană, situația de securitate din regiunea Mării Negre și cooperarea în cadru aliat, cu accent pe întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic al Alianței.

În acest context, a fost apreciat nivelul excelent al relațiilor de colaborare dintre cele două state, evidențiat prin activitățile desfășurate în ultimii ani, inclusiv pentru creșterea interoperabilității, pregătirea forțelor armate, modernizarea capacităților de apărare ale României și asigurarea unui nivel ridicat de securitate la Marea Neagră.

Ministrul român a evidențiat și eforturile realizate de Regatul Unit pentru protecția spațiului aerian al României și al NATO, prin dislocarea constantă a detașamentelor Forțelor Aeriene Regale în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu.

+++

În luna ianuarie, Angel Tîlvăr a anunțat că a fost semnat, la Istanbul, Memorandumul de Înțelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, împreună cu ministrul turc al Apărării, Yașhar Güler, și ministrul adjunct al Apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.

Activitățile MCM Black Sea au în integralitate un caracter pașnic și nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte țări. Grupul contribuie la îmbunătățirea interacțiunii și a relațiilor de bună vecinătate dintre participanți, fără ca acest lucru să înlocuiască prezența și activitățile de descurajare și apărare în curs ale NATO în regiunea Mării Negre. În Marea Neagră, deocamdată, se descoperă în principal mine maritime cu o încărcătură mică.

Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, după încheierea războiului din Ucraina, odată cu curățarea minelor din zona maritimă, cu siguranță Bulgaria, România și Turcia nu se vor putea descurca singure și va fi necesar să se implice și grupurile NATO de deminare.