Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută preluarea de către România a Președinției Comitetului pentru Securitate al OSCE, unul din organismele subsidiare ale Consiliului Permanent al OSCE.

România va îndeplini acest mandat pe parcursul anului 2023 și a fost asumat la solicitarea actualei Președinții-în-Exercițiu a OSCE, exercitată de Macedonia de Nord în acest an, anunță MAE.

Atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE includ, printre altele, discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către statele participante la OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate; susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE ("Annual Security Review Conference” – ASRC); discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acțiunilor de punere în practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante.

În contextul exercitării acestui mandat, România va sprijini realizarea obiectivelor organizației în domeniile combaterii traficului de persoane, managementului frontierelor și combaterii terorismului. Astfel, în cooperare cu Președinția-în-exercițiu a OSCE, deținută în 2023 de Macedonia de Nord, România va acorda o atenție sporită îndeplinirii angajamentelor asumate de toate statele participante și va facilita consolidarea eforturilor internaționale pentru combaterea amenințărilor transnaționale de securitate.

”Asumarea de către țara noastră a acestui mandat relevă, o dată în plus, contribuția României la respectarea valorilor și principiilor fundamentale ale OSCE în asigurarea securității și cooperării în Europa, aspect deosebit de important inclusiv în contextul celei mai mari crize de securitate din Europa de după cel de-al doilea Război Mondial. Totodată, acest mandat reprezintă o recunoaștere a profilului activ al României în cadrul OSCE privind susținerea rolului, valorilor și principiilor fundamentale ale organizației în asigurarea păcii, securității și cooperării în Europa.”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.

România a mai deținut Președinția Comitetului de Securitate al OSCE în 2015 și 2016.