Guvernul a transmis Comisiei Europene propunerea oficială de Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în baza căruia speră să obțină finanțări în valoare totală de 29,2 miliarde de euro.

„Am trimis PNRR la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15:30 am terminat de uploadat toate cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR-ul, împărțit pe aproape 30 de capitole”, a spus, într-un video postat pe Facebook, Cristian Ghinea, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

Ministrul a promis că planul va fi prezentat publicului în data de 2 iunie, după ce va fi transmis Comisiei.

„În acest moment, România are oficial PNRR depus. Urmează evaluarea oficială a Comisiei Europene, vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare pe fiecare componentă. Va trebui să decidem cum ținem cont de aceste observații, astfel încât la toamnă să avem planul aprobat și să mergem mai departe”, a mai spus Cristian Ghinea.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat primirea documentelor, într-un mesaj pe Twitter, scris și în limba română.

„Am primit PNRR-ul (României): include reforme & investiții (pentru) sprijinirea tranziției verde & digitale, „creșterea inteligentă”, sănătatea, reziliența și politicile (pentru) generația viitoare”, a scris Ursula von der Leyen. 

Next Generation EU, mecansmul dezvoltat de Comisie pentru redresarea economiilor europene afectate de pandemie, va contribui la construirea unui viitor mai verde și mai sustenabil pentru România, a adăugat ea.

Potrivit Comisiei Europene, 22 de state membre au transmis până acum planurile naționale pentru redresare și reziliență, în baza cărora vor fi distribuiți banii din Mecanismul pentru Redresare și Reziliență, principalul instrument din Next Generation EU.