La 6 septembrie, doar în Bulgaria, România, Grecia și Italia prețul pentru 1 MWh era de peste 133 de euro, potrivit Trud.

Clasamentul negativ este condus de Grecia, unde s-a înregistrat un preț de 135,69 euro/MWh, urmată de Bulgaria și România, unde prețul a fost de 133,48 euro pe MWh și Italia - 133,22 euro pe MWh.

Bursa bulgară de energie din cadrul segmentului de tranzacționare de Day-Ahead Market (DAM) s-a închis la un preț mediu al energiei de 310,17 leva/MWh (158,58 euro pe MWh) cu data de livrare 9 septembrie 2024, ceea ce reprezintă o nouă creștere la energie electrică pentru consumatorii non-casnici.

Fondul pentru Securitatea Sistemului de Energie Electrică a avertizat că cele 245 de milioane de leva prevăzute prin decizia Consiliului de Miniștri pentru compensarea consumatorilor necasnici pentru prețuri la energie electrică de peste 180 de leva/MWh se pot dovedi a fi extrem de insuficiente. Măsura este pentru a ajuta întreprinderile și este în vigoare până la sfârșitul anului, dar fondurile nu au fost date încă, fiind așteptat acordul Comisiei Europene. Programul cuprinde perioada de la 1 iulie până la 31 decembrie cu compensații pentru un 1 MWh în valoare de 100% din diferența dintre prețul de schimb mediu lunar real la bursă al segmentului de bază Day-Ahead Market al Bursei de Energie din Bulgaria și prețul de bază de 180 de leva/MWh.

De asemenea, nu este clar dacă va exista o extindere a programului compensatoriu pentru a include operatorii rețelelor de distribuție și transport a energiei electrice, precum și dacă va fi necesară prelungirea perioadei de valabilitate a acestuia după data de 1 ianuarie 2025.

Cu toate acestea, în septembrie, prețul mediu la bursă al energiei electrice va fi probabil cu până la 30% mai mare decât calculele prevăzute de Fondul de Securitate a Sistemului de Energie Electrică și va fi în jur de 223,43 leva pe MWh (114,24 euro/MWh). În același timp, Fondul compensează și alte programe și clădiri religioase pentru prețul energiei electrice, precum și comercianții care au pompat gaz la Ciren în 2022, când prețul gazului era uneori de zece ori mai mare decât este acum - 339 euro/MWh în august 2022 la 36 euro/MWh pentru 6 septembrie 2024.

Conform unor calcule făcute în mare, va fi nevoie de cel puțin încă 250 de milioane de leva pentru compensarea întreprinderilor, pentru că previziunile din iunie pentru prețul energiei electrice s-au dovedit a fi de două ori mai mici, iar prețul energiei electrice arată în prezent diferențe drastice față de estimările preliminare. Dacă operatorii sunt incluși în programul de compensare, atunci vor fi necesare noi calcule ale costurilor.

Fondul își colectează fondurile în principal din contribuții în valoare de 5% din veniturile producătorilor din energia electrică vândută fără TVA și contribuții în valoare de 5% din veniturile comercianților pentru energia electrică importată și vândută pe piața internă fără TVA, precum și din veniturile obținute din licitațiile pentru vânzarea certificatelor de emisii de carbon.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA