UPDATERomânia, Bulgaria și Grecia au pus bazele unui coridor militar între cele trei state
Potrivit informațiilor de care dispune Kathimerini, planul care urmează să fie semnat de miniștrii Apărării din cele trei țări prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente
UPDATE
Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a anunțat joi după-amiază că, alături de omologii din Bulgaria și Grecia, a semnat Scrisoarea de Intenție pentru crearea unui Coridor de Mobilitate Militară între cele trei țări.
"Proiectul propune crearea unor rute principale de aprovizionare între statele participante, prin reducerea birocrației în timp de pace și eficiență maximă în situații de urgență și criză, ținând cont de inițiativele NATO și naționale. Colaborarea strânsă cu Bulgaria și Grecia ne va permite să răspundem mai eficient provocărilor de securitate actuale și viitoare. Vom continua discuțiile și vom rămâne deschiși și altor inițiative similare, care să ducă la consolidarea rolului României în cadrul Alianței Nord-Atlantice", a scris ministrul într-un mesaj pe Facebook.
+++
Coridorul militar care va străbate flancul estic al NATO urmează să fie pus în practică, iar Grecia și în special porturile Salonic și Alexandroupoli vor avea un rol sporit.
Joi, în marja summitului dedicat celor 75 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, ministrul grec al Apărării, Nikos Dendias, va semna împreună cu omologii săi din Bulgaria, Atanas Zaprianov, și din România, Angel Tîlvar, Scrisoarea de intenție (Letter of Interest) cu privire la crearea un coridor de mobilitate militară armonizată (Harmonized Military Mobility Corridor).
Pe măsură ce atacurile rusești asupra Ucrainei escaladează, iar războiul răsună din ce în ce mai puternic la granițele de est ale UE, cele trei țări, Grecia, Bulgaria și România, urmează să se pună de acord pentru a oferi facilități în vederea unei deplasări mai rapide și mai eficiente a personalului și a echipamentelor militare, atât în interiorul, cât și în afara Europei. În același timp, odată cu semnarea scrisorii, se promovează extinderea rețelei de combustibili a NATO de la Kavala și Alexandroupoli către Bulgaria și România, proiect care întărește și mai mult poziția geostrategică a regiunilor grecești Macedonia de Est și Tracia.
Prevederile acordului
Potrivit informațiilor de care dispune Kathimerini, planul care urmează să fie semnat de cei trei miniștri ai Apărării prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente.
Coridorul care va fi creat va lega orașele grecești Salonic și Alexandroupoli de Varna din Bulgaria și Constanța din România, fiind vorba de patru orașe strategice pentru Alianță datorită proximității lor față de granițele de est ale NATO. „Toate cele patru orașe au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la capacitatea de rezistență și de a trimite cu ușurință forțe aliate pe flancul estic al NATO”, a precizat o sursă militară de rang înalt pentru Kathimerini.
După cum se menționează în text, acordul va asigura capacitatea forțelor militare de a se deplasa dintr-un loc în altul în interiorul și în afara Europei și trecerea fără probleme a punctelor de frontieră ca parte a îndeplinirii misiunii lor, reducând semnificativ timpul și birocrația necesare astăzi.
De altfel, în România se creează cea mai mare bază NATO din Europa cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați și peste 10.000 de angajați militari și civili. La baza Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre va fi transferată în curând o parte din logistica și personalul de la Ramstein, deoarece interesul alianței se îndreaptă tot mai mult spre est din cauza amenințării rusești. Facilitățile Coridorului de mobilitate militară armonizată nu includ doar transportul, porturile și rețelele, ci se extind și asupra instalațiilor, asupra protejării funcționalității acestora împotriva amenințărilor, asupra coordonării cu serviciile implicate, asupra acordurilor interstatale, măsurilor de securitate, precum și asupra unor probleme legate de cazare, hrană, vamă etc.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acordului este că asigură un răspuns mai rapid și trimiterea de întăriri în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.
Beneficiile
Problemele legate de logistică, cum ar fi asigurarea unor linii operaționale de aprovizionare, reprezintă parametri care decid rezultatul unui război, așa cum s-a văzut clar în cazul invaziei ruse în Ucraina. Coridorul de mobilitate militară armonizată urmărește să modernizeze rețelele administrative ale Alianței, dar, așa cum subliniază surse militare competente, servește și intereselor naționale grecești în regiunea extinsă a Macedoniei și Traciei. În acestă direcție contribuie și extinderea rețelei de combustibili a NATO, pentru început prin conexiunea cu Bulgaria și apoi cu România.
Semnarea scrisorii de intenție vine ca o continuare a inițiativei luate de prim-miniștrii Greciei, Bulgariei și României în cadrul Summitului tripartit desfășurat în octombrie anul trecut la Varna. Kyriakos Mitsotakis, Nikolai Denkov și Marcel Ciolacu au convenit să aprofundeze cooperarea în probleme de apărare, energie și transport.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii