Ministerul Finanțelor cere Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională pentru introducerea unei suprataxe asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune.

Clarificările vizează modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri, și ar putea fi decisive în stabilirea poziției autorităților fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a transmis că nu este obligată să achite această taxă, au declarat surse guvernamentale pentru Profit.ro, citate de News.ro.

Deși solicitarea Ministerului Finanțelor este una la modul general, demersul a fost determinat, cel mai probabil, de anunțul companiei OMV Petrom că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, explicând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, comentează Profit.ro.

Regulamentul european transpus de autoritățile române prevede inclusiv posibilitatea solicitării de clarificări, astfel că demersul Finanțelor este unul normal în aceste condiții.

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autoritățile fiscale din România, în urma anunțului companiei că nu va plăti contribuția de solidaritate, motivând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri, condiție prevăzută atât în regulamentul european, cât și în Ordonanța prin care acesta a fost implementat în legislația autohtonă.

Informația a fost confirmată de ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

"Guvernul a implementat și acest pilon 3, contribuția de solidaritate, preluând tot ceea ce scrie în regulament (european - n.r.), inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puțin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri și venituri excepționale din sectorul energetic vor plăti solidar pentru a compensa creșterea costului vieții, atât pentru cetățeni, dar și creșterea costului și pentru companii și este o chestiune pe care a recunoscut-o și Europa. România a făcut acești pași încă din ianuarie 2022", a afirmat Adrian Câciu la Parlament.

"Pentru a nu mai fi neclarități în interpretarea regulamentului și a ordonanței, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare pe acest articol, mai ales pe articolul 2, definiții din regulament, și această solicitare am făcut-o în temeiul punctului 66 din preambul, care spune că, în cazul în care există neclarități în implementare pe ceea ce înseamnă contribuția de solidaritate, statele membre pot solicita Comisiei Europene o normă de interpretare", a mai spus ministrul.

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat, luni, la Prima News, că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidența OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfășurată de OMV Petrom din România cu una desfășurată de OMV în Austria legat de această contribuție de solidaritate.

Anterior, șeful ANAF afirmase că în maximum două săptămâni o să poată să spună dacă OMV datorează sau nu această contribuție de solidaritate.