Comitetul Consiliului Europei pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor Inumane sau Degradante sau a Pedepselor (CPT) a publicat joi raportul după vizita ad-hoc în România, desfășurată în perioada 19-30 septembrie 2022.

Vizita s-a concentrat asupra tratamentului pacienților internați în instituțiile psihiatrice și al rezidenților cazați în centre de îngrijire rezidențială.

Concluziile vizitei din 2022 subliniază necesitatea unei acțiuni urgente pentru a asigura că toate persoanele internate în instituțiile psihiatrice beneficiază de condiții de trai decente și tratament adecvat pentru tulburările lor mentale. Mai presus de toate, acest lucru necesită consolidarea nivelurilor de personal în spitalele vizitate. În general, CPT susține o tranziție de la îngrijirea instituțională către stabilirea serviciilor de sănătate mentală în comunitate, oferind structuri adecvate de suport social.

Cea mai dramatică situație a fost găsită la Spitalul de Psihiatrie Pădureni-Grajduri din Iași, unde 104 pacienți au fost nevoiți să împartă un pat cu un alt pacient. Pacienții erau înghesuiți în dormitoare în care aproape tot spațiul era ocupat de paturi.

În general, pacienții întâlniți de delegația CPT au vorbit în mod pozitiv despre personal, în special despre personalul de îngrijire. Cu toate acestea, s-au primit acuzații de tratamente abuzive la patru spitale, în special în cadrul secției masculine acute a Clinicii de Psihiatrie Botoșani și la Spitalul Pădureni-Grajduri. Tratamentele abuzive constau în lovituri, palme și în împingerea și strigarea la pacienți de către personalul auxiliar, fie pentru abateri minore sau accidente, fie ca parte a unei intervenții de restricționare sau ca măsură punitivă pentru a controla pacienții într-un mediu adesea periculos, agitat și subdimensionat.

Tratamentul pacienților psihiatrici se baza în principal pe farmacoterapie, iar CPT solicită luarea de măsuri pentru aplicarea unor abordări clinice moderne multidisciplinare.

În ceea ce privește imobilizarea pacienților agitați la pat cu ajutorul curelelor, CPT afirmă că astfel de măsuri nu ar trebui să mai fie aplicate copiilor. În schimb, personalul ar trebui să fie instruit în tehnici de restricționare manuală, iar sălile pentru calmarea pacienților ar trebui să fie disponibile în secțiile pentru copii. Protecțiile privind utilizarea măsurilor de restricționare, cum ar fi înregistrarea precisă a fiecărei utilizări și a duratei, ar trebui consolidate.

CPT a constatat, de asemenea, că spitalele evită prevederile Legii privind Sănătatea Mintală referitoare la internarea involuntară pentru a admite pacienți pe bază voluntară. Alte măsuri de protecție, cum ar fi consimțământul la tratament, informarea pacientului și procedurile de plângere, trebuie, de asemenea, consolidate.

CPT a vizitat trei centre publice de îngrijire socială în care mulți rezidenți au vorbit pozitiv despre personal, iar atmosfera în centre părea în general relaxată. Cu toate acestea, numărul de personal specializat în unități cu formare adecvată era insuficient pentru a oferi îngrijire personalizată adecvată pentru numărul mare de rezidenți dependenți. Mai mult personal multidisciplinar pentru a furniza sprijin psihosocial, ocupational și recreativ pentru rezidenți este, de asemenea, necesar.

În răspunsul lor, autoritățile române furnizează informații despre diverse măsuri luate sau prevăzute pentru implementarea recomandărilor făcute de Comitet în raportul de vizită, în special prin Strategia Națională de Sănătate 2023-2030 și Planul său de Acțiune.

Raportul pe larg poate fi consultat AICI.

+++

Managerul interimar al Spitalului Județean de Urgență (SJU) "Mavromati" Botoșani, medicul Monica Adăscăliței, a anunțat declanșarea unei anchete interne pentru verificarea aspectelor sesizate în raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei.

"Am luat la cunoștință de raportul CPT al Consiliului Europei, după acțiunea care s-a desfășurat în septembrie 2022, ce a vizat și Secția de psihiatrie a SJU. În urma celor prezentate în acest raport, voi solicita constituirea unei comisii de anchetă în cadrul spitalului pentru a vedea dacă situația și cele relatate se confirmă, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere. Din punct de vedere al actului medical, pacientul primează în toată activitatea de la SJU", a afirmat, pentru Agerpres, managerul celui mai mare spital din Botoșani.

Monica Adăscăliței a susținut că în ceea ce privește condițiile de spitalizare acestea se îmbunătățesc de la o perioadă la alta prin investiții realizate în toate secțiile.

"După septembrie 2022, la nivelul Secției 1 Psihiatrie a Secției exterioare psihiatrie a SJU s-au făcut îmbunătățiri, în sensul că s-au cumpărat paturi, s-a văruit, toaletele au fost reabilitate, având în vedere că am avut și perioada în care spitalul a fost în perioada de acreditare", a adăugat managerul SJU.

De asemenea, ea a precizat că autoritățile județene au demarat procedurile pentru construirea unui nou spital pentru pacienții cu boli psihice.

Raportul CPT face referire și la numărul mare de posturi vacante de la Secția de psihiatrie, iar conducerea SJU consideră că problema crizei de personal este una generală, care afectează activitatea la nivelul întregii unități spitalicești.

"În ceea ce privește personalul la nivelul SJU, pe toate secțiile spitalului este deficit de personal, atât de medici, cât și de personal mediu și auxiliar. La Secția de psihiatrie se confirmă același lucru, motiv pentru care se fac toate demersurile pentru a atrage personal, având în vedere că, deocamdată, posturile sunt blocate. Încercăm să obținem deblocarea prin memorandum a celor 165 de posturi care au fost solicitate la nivelul SJU. În momentul în care vom avea deblocarea acelor posturi, o parte din ele vor merge la secția de psihiatrie", a mai spus Monica Adăscăliței.