CE a revenit luna aceasta cu propunerea privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo. România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, dar nu-și schimbă poziția privind independența fostei provincii sârbe.

La patru ani după ce a recomandat ca regimul de liberalizare a vizelor să fie acordat Kosovo, Comisia Europeană a revenit cu această recomandare pentru singura țară europeană care are nevoie de vize pentru Uniunea Europeană.

În pofida eforturilor Președinției cehe a Consiliului UE de a ajunge la un acord până în decembrie, perspectivele nu arată bine pentru Priștina. 

Se pare că mai multe state membre, printre care Franța, Suedia, Belgia, Olanda și Spania, cer garanții suplimentare de securitate, notează EURACTIV.com.

”România încă analizează poziția față de liberalizarea vizelor pentru Kosovo, plecând de la condiția respectării neutralității Uniunii Europene față de statutul provinciei”, a precizat pentru EURACTIV România Ministerul de externe de la București.

România, Spania, Cipru, Slovacia și Grecia sunt singurele state membre care nu recunosc independența Kosovo. 

De altfel, poziția României de nerecunoaștere a independenței declarate unilateral de autoritățile de la Priștina rămâne aceeași, afirmă Ministerul român de externe.

”În același timp, România își propune să contribuie la creșterea influenței UE în regiunea Balcanilor de Vest. De aceea, România urmărește și încurajează Dialogul Belgrad-Priștina pentru abordarea tuturor aspectelor pendinte”, subliniază MAE.

Totodată, Ministerul afacerilor externe amintește că România ”și-a exprimat, în mod repetat, susținerea fermă pentru perspectiva europeană a regiunii Balcanilor de Vest, recunoscând libertatea de mișcare drept beneficiu cheie al acestui proces pentru cetățeni”.

În iunie 2012, UE a decis lansarea discuțiilor pentru liberalizarea vizelor pentru locuitorii din provincia Kosovo, proces care se va încheia în momentul în care autoritățile de la Priștina vor îndeplini toate criteriile specifice.

Pe 18 iulie 2018, Comisia Europeană a anunțat îndeplinirea tuturor cerințelor prevăzute în foaia de parcurs din iunie 2012 privind liberalizarea vizelor pentru Kosovo și a recomandat Consiliului și Parlamentului European să adopte propunerea sa din 4 mai 2016 privind modificarea Regulamentului 539/2001 (actualul Regulament 1806/2018 de stabilire a listei țărilor terțe ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru trecerea frontierelor externe și a listei țărilor terțe ai căror resortisanți sunt exonerați de această obligație), respectiv liberalizarea vizelor pentru Kosovo.

Propunerea reluată acum de Comisia Europeană urmează să fie discutată de către statele membre UE în perioada următoare. Pentru a fi adoptată e nevoie de unanimitate.

La o reuniune la nivel tehnic a Consiliului de săptămâna trecută, reprezentanții Franței, țară care a blocat în mod repetat o decizie cu privire la chestiunea vizelor, aparent au adăugat un nou criteriu, cerând ca liberalizarea vizelor pentru Kosovo să fie legată de funcționarea Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS).

Sistemul electronic permite verificarea datelor cetățenilor țărilor terțe care nu au nevoie de viză pentru a intra în spațiul Schengen. Este necesar ca fiecare solicitant să furnizeze numele, e-mailul, data nașterii și pașaportul și să efectueze o plată cu un card de debit sau de credit. Aplicația este apoi revizuită, iar autoritățile iau o decizie finală dacă persoana respectivă poate intra sau nu în spațiul Schengen.

Este prima dată când ETIAS apare în discuțiile privind liberalizarea vizelor, în condițiile în care Kosovo îndeplinește condițiile de patru ani, în conformitate cu angajamentele luate la Summitul UE-Balcanii de Vest din iunie.

Sistemul ETIAS ar urma să devină funcțional în 2023.

Propunerea francezilor a fost sprijinită de Spania, Suedia, Belgia și Olanda și, potrivit unor surse EURACTIV, de Danemarca.

Contactat de EURACTIV, Ministerul francez de externe nu a dorit să comenteze.