Comisia Europeană a precizat, la solicitarea EURACTIV România, că nu a primit planul REPowerEU al Bucureștiului.

”Guvernul României nu a transmis în mod oficial planul REPowerEU”, a precizat Comisia Europeană.

”Comisia se află în contact permanent cu autoritățile române, ca și cu toate celelalte state membre, cu privire la punerea în aplicare a planului său național de redresare și reziliență”, a mai precizat Executivul de la Bruxelles.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat pentru Europa Liberă că instituția pe care o conduce a trimis în aprilie Comisiei Europene doar un draft al proiectului REPowerEU, parte a PNRR.

Boloș a explicat că, potrivit regulilor europene, proiectul cu investițiile propuse de România pentru o eficiență energetică mai mare trebuie depus până pe 31 august.

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, a anunțat joi că Executivul european a respins investițiile propuse de România în Planul REPowerUE. 

”Comisia Europeană respinge încercarea Guvernului României de a direcționa un miliard de euro către clientela politica a PSD-PNL. Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv”, a susținut europarlamentarul român într-un comunicat.

În replică, ministrul Boloș a scris pe Facebook că planul nu a fost încă trimis.

”Situația cu planul REPowerUE al României stă în felul următor: Planul nu a fost respins. Noi suntem în faza de consultare informală, Comisia Europeană ne cere informații suplimentare despre investițiile pe care vrem să le trecem în noul capitol, iar abia cnd vom ajunge la un consens vom depune documentele", a scris ministrul de resort.

Boloș susține și că, în baza celor 1,4 miliarde de euro pe care îi primim, autoritățile urmăresc să asigure "capacitatea de reziliență a sistemului energetic, prin creșterea ponderii producției de energie electrică din surse regenerabile (solar si hidroenergetic)".

Și deputatul european Siegfried Mureșan (PNL/PPE) a precizat vineri că informația referitoare la faptul că Planul REPowerEU al României ar fi fost respins de Comisia Europeană nu este corectă.