Parchetul European Iași a efectuat marți opt percheziții, inclusiv la sediul Biroului Vamal Siret și la domiciliile unor funcționari vamali, în cadrul unei anchete privind o schemă de fraudă vamală pentru a evita plata taxelor pentru tutun importat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului European (EPPO), mai multe persoane fizice și companii din Cehia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Ucraina au pus în aplicare un circuit vamal fraudulos pentru importul de tutun prelucrat (narghilea și tutun de pipă) din Emiratele Arabe Unite și Turcia.

Aceste produse din tutun ar fi destinate către țări terțe, cum ar fi Ucraina și Kazahstan, și, prin urmare, au fost declarate ca fiind în tranzit prin UE, ceea ce permite suspendarea plății taxelor până când mărfurile sunt achiziționate în țara de destinație finală.

În realitate, însă, mărfurile nu au părăsit spațiul comunitar, ci au fost vândute ilegal pe piața neagră în unele țări UE, inclusiv Belgia și Germania. Acest lucru s-ar fi făcut cu complicitatea vameșilor români de la Biroul Vamal Siret, principalul punct vamal de la granița României cu Ucraina.

Între iunie 2017 și ianuarie 2018, un total de 50 de transporturi de produse din tutun prelucrat ar fi fost declarate în tranzit prin UE – majoritatea provenind din Italia (35). Au existat și transporturi care au pornit din Germania (opt), Lituania (șase) și Cehia (unul). Anchetatorii cred că autovehiculele declarate la Biroul Vamal Siret că transportau tutun au fost în realitate goale, pentru a simula tranzitul către țări terțe și a se sustrage de la plata taxelor.

Procurorii susțin că bunurile au fost vândute în state membre UE cu profituri uriașe, evitându-se plata de taxe, accize și TVA. Se estimează că schema a cauzat prejudicii de peste 650.000 de euro doar din taxe vamale.

Pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național și celui european, oamenii legii au pus sechestru pe cinci imobile și numerar în diferite valute, printre care euro, dolari americani, lei românești și grivne ucrainene.